Planning is alles !

Wat gaan we deze week allemaal doen? Je begint op te sommen,…. houd het bij op een kalender zodat je zeker niets uit het oog verliest. Dan is er nog het huishouden dat om de hoek loert waar we allemaal wel eens struisvogelpolitiek mee spelen. En er moet ook nog gewerkt worden, de hond moet ook zijn rondjes lopen, we hebben nog ergens een partner rond lopen die ook aandacht wil 😊 en dan willen we ergens nog quality time vinden voor ons paard.

Druk druk druk, je herkend het vast wel.
En intussen zijn we expert geworden in het zich opsplitsen in 86 stukken.
Maar helaas ben ik ook niet goed in vele dingen proberen te handelen wat resulteert in slordig werk.

En ons paard pikt het zo op.
Die denkt “ o ze heeft het weer druk vandaag, ze is niet eens 100 % met haar gedachten bij mij. Maar ze wil wel dat ik als een ballerina door de rijbaan ga. En het was alweer van vorige week geleden dat ik nog de nodige beweging heb gehad om juist soepeler te worden.” Rek strek nee het word vandaag niet beter dan dit.

Ik weet zeker dat je het beste voor hebt met je paard en het schiet er bij iedereen wel eens in. En we voelen ons er nog schuldig over ook. Vreselijk gevoel. En de week is weer om, je denkt nog volgende week pak ik het beter aan en voor je het weet is dit je routine geworden.
Wat heeft dit als gevolg? Als je seizoen op seizoen in deze routine geraakt.
Ons paard word steeds stijver, minder buigzaam. Gewrichten worden niet meer optimaal gebruikt.
Het word moeilijker om de ruiter te dragen waarbij het paard beginnende slijtage krijgt op termijn. Vlot voorwaarts bewegen en spiergroepen goed laten samenwerken met mekaar dat is wat we willen. En het eerste seizoen in een dipje zitten is nog niet zo erg. Het kost in begin allemaal wat meer moeite maar op de duur kost het veel moeite. En de conditie van het paard word steeds minder. En jij bent nog sneller geneigd om te zeggen laat maar, vandaag niet we maken volgende week wel weer een nieuwe start.

O ik ben streng he ! Maar ik hoor het keer op keer gebeuren. En ik vind het zo zonde.

Voor je paard en voor jezelf.
Want dat is niet hoe je het had bedacht toen jij je paard aanschafte.
Ik weet zeker als ik jou zou kunnen helpen met structuur en wat kleine dingen dat je opnieuw stappen kan gaan maken. En je paard weer een heel stuk beter in conditie komt te zitten dan voorheen.
Want toen ik deze voormiddag rustig met kito door het bos liep en terug keek naar welke progressie we samen hadden gemaakt Sky en ik. Kon ik niet anders zeggen, Wauw ik heb grote stappen gemaakt maar het was mij niet gelukt zonder structuur , routine, herhaling en soms ook tanden bijten en doorzetten. En er zitten inmiddels al zeer veel dagen bewuste training in. Niet eens zozeer veel uren training in. En ik verschiet daar soms zelf van. Wat je allemaal moet doen om je paard min of meer voor te bereiden voor een sportieve conditie.

En ik was me meteen bewust dat dit niet voor iedereen haalbaar is. En toch denk ik dat het mogelijk is om verbetering te maken in wat je doet met de tijd die je beschikbaar hebt.
Als jij van te voren afspreekt met je paard in welke conditie jij je paard wil hebben dan kun je ook een goed plan maken dat haalbaar is. Om het simpel te maken denk ik dat je ervan moet uitgaan dat je 3 soorten condities hebt.

Basisconditie – recreatieconditie- sportconditie

  1. In een basisconditie krijgt je paard wekelijks 3x de minimale beweging die het nodig heeft om gezond te blijven en zijn bespiering in tact te houden.
  2. In een Recreatieconditie krijgt je paard de beweging die hij nodig heeft om het ruitergewicht goed te kunnen dragen en af en toe een buitenrit te kunnen maken zonder de volgende dag super stijf te zijn.
  3. In een sportconditie ga je echt werken naar grenzen toe je paard word leniger en sterker en krijgt een atletisch lichaam met ontwikkelde spiergroepen. Van atleten is het geweten dat zij bij een blessure gemakkelijker herstelt en dat bij een doorsnee conditie herstel veel langer duurt.

Ik weet zeker dat je er naar uit kijkt om minimaal 3x in de week met je paard te werken en dat je die tijd ook vind. Dat je paard er beter van word, jij even niets aan je hoofd moet hebben en dat je achteraf een voldaan gevoel eraan over houd. En je niet meer schuldig hoeft te voelen.
En je paard is blij dat jullie weer ritme krijgen en hij geen fysieke inspanningen hoeft te doen die hem de volgende dag stijve spieren opleveren.

 

Volgende keer meer over variatie.

Heel veel succes

Oona

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: