Wist je dat er in de onderbenen geen spieren zitten?

 

De reden hiervoor is dat de benen lichter in gewicht zijn en het paard minder energie moet opbrengen om snelheid te kunnen maken en voor langere tijd vol te kunnen houden.

De benen bestaan wel uit een aantal botten die in verbinding staan d.m.v. complexe rangschikkingen van gewrichtjes en kraakbeen die dan weer omhult zijn met ligamenten voor de stabiliteit en aangestuurd worden via de pezen en de hoger gelegen spieren en het zenuwstelsel.

De gewrichtjes maken het mogelijk dat het been kan buigen en strekken en in bepaalde mate kan draaien.
Samen met het kraakbeen zijn het volledig ingebouwde schokdempers die in staat zijn om zowel kleine als grote schokken op te vangen.
Dit maakt dat ze zeer kwetsbaar zijn.

Daarom is het van belang dat paarden dagelijks voldoende moeten bewegen zodat de volledige flexibiliteit van de gewrichten benut blijft en het paard optimaal kan blijven bewegen.
Wanneer paarden uit ouderdom of omdat ze voor langere periodes op stal staan steeds minder gaan bewegen. Gaat de functionaliteit van het kraakbeen het gewrichtssmeer en het gewricht achteruit en gaan paarden steeds stijver bewegen.

De dagelijkse beweging zorgt voor een gezond gewricht en zorgt voor de kwaliteit van het gewrichtssmeer en het kraakbeen.
Wanneer paarden weinig bewegen verliest het kraakbeen zijn flexibiliteit en droogt het uit de schokdemping vermindert en de botten schuren langs elkaar. Wat zeer pijnlijk is.

Beweging houd de paarden gezond en fit.

Geef een reactie

 

Ik help je om je paard los te rijden

Je paard goed losrijden is vaak moeilijker dan je denkt. 

In deze podcast geef ik je structuur en oefeningen die je helpen bij het losrijden van je paard. Waardoor alles logisch op mekaar aansluit en je niets over het hoofd ziet.
Wil jij weten hoe ik losrijden aanpak? Hoe ik overzicht houd en een plan van aanpak heb?

Ik meld mij aan

%d bloggers liken dit: