Hoe komt het dat mijn pony moeite heeft met buigen achter zijn kaak?

Ik kreeg de volgende vraag.

Mijn connemarapony kan prima buigen in zijn hals. Maar achter zijn kaak vind hij het moeilijk. Hij is daar natuurlijk best fors. Als ik wil verruimen op een volte wil hij zich direct recht maken. Hij vind het heel moeilijk om dan gebogen te blijven in zijn lijf. Heb jij tips voor mij?

Als je naar de hoofdhals verbinding kijkt zie je dat deze tamelijk zwaar is. Wat ervoor zorgt dat de speekselklier net achter de kaak vrij beperkt komt te zitten. Dus je pony zal proberen om hier zo min mogelijk te hoeven buigen.

Connemara’s zijn van nature ook nog eens voorzien van een stel mooie zware kaken wat je zal terug voelen in je hand. Ze kunnen dus heel gemakkelijk moeilijk bestuurbaar worden als ze aanvoelen dat het exterieur beperkt is tegenover de oefening.

Zorg dat de bovenlijn in een mooie contactteugel word gereden en houd de achterhand actief. Hierin ga je heel veel overgangen gaan rijden en schakelen.
Wissel hierbij af om in contrabuiging te rijden en met binnenstelling.
Als je schakelt let erop dat je heel zachtjes opschakelt zonder dat je pony ervan schrikt. Want dan druk je hem meteen in je hand. Terug rijden ook heel zachtjes aan in stukjes.

Wat bij mij altijd hielp was dat ik dacht aan autorijden en opschakelen en terugschakelen. Voor een bocht schakel je soms even terg naar 3 om dan weer naar 4 te gaan.

Als je pony zich in de lengtebuiging graag recht maakt probeert hij het voor mekaar te krijgen om zo min mogelijk het binnenachterbeen naar het zwaartepunt toe te brengen om buiging in zijn si-gewricht en knieën te vermijden.
1 x per week balkjes rijden helpt hierbij. Hiervoor moeten ze hun benen goed optillen en word je pony soepeler in zijn spronggewricht en kniegewricht.

En zoals met alles oefening baart kunst.
Heel veel succes.

Geef een reactie

 

Ik help je om je paard los te rijden

Je paard goed losrijden is vaak moeilijker dan je denkt. 

In deze podcast geef ik je structuur en oefeningen die je helpen bij het losrijden van je paard. Waardoor alles logisch op mekaar aansluit en je niets over het hoofd ziet.
Wil jij weten hoe ik losrijden aanpak? Hoe ik overzicht houd en een plan van aanpak heb?

Ik meld mij aan

%d bloggers liken dit: