Mijn paard heeft moeite om 4 kant halt te houden?

Hoeveel paarden zouden hier geen moeite mee hebben! En sommige leren het nooit.
Is het onwil of komt het misschien verder uit een beperking ergens in het lichaam?

Als je paard alle voorwaarden in huis heeft mag het geen probleem zijn tenzij.
Om goed 4 kant te kunnen halt houden moet het paard zijn gewicht verdelen over 4 benen zelfs in stilstand. En hiervoor moet het paard vlot en actief bewegen om tot de laatste pas de tact in de gang volledig af te werken en bij te zetten. En dit kan enkel goed wanneer het paard zijn gewicht minimaal horizontaal draagt en evenveel gewicht op de achterhand heeft als op de voorhand.

Een paard dat op de voorhand loopt en letterlijk met zijn hoofdhalshouding de grond in boort heeft te weinig rug gebruik .
Een voorwaarde voor goed rug gebruik is dat het paard actief voorwaarts loopt, zijn benen goed naar het zwaartepunt brengt, zijn bekken goed opent en sluit en zijn buikspieren goed aanspant.

Heeft het paard strakke rugspieren en een beperkt kantelen van het bekken dan word het al moeilijker om de buikspieren goed aan te spannen. En zul je zien dat het paard hangt in de voorhand en naar voren leunt op de voorhand. Wanneer je dan een overgang naar halt maakt zal er altijd 1 been ver achter de massa blijven. Omdat het zwaartepunt naar voren is gericht en niet verdeeld is over 4 benen.

* Paardje op bovenstaande foto heeft een korte gedrongen rug. Wat moeite kost om op lengte te komen en de buikspieren goed aan te spannen. Tijdens het rijden kun je de buikspieren vragen om aan te spannen en de houding dus beïnvloeden.
Als het paard zelf verantwoordelijk is voor zijn houding dan zie je dus dat het exterieur van het paard het overneemt en in zijn natuurlijke houding gaat staan.

Geef een reactie

 

Jij hebt het beste voor met je paard!

En je wil praktijkvoorbeelden horen. Hoe werkt de biomechanica in de praktijk. 

Ik kwam erachter dat er veel meer meespeelt om samen te groeien en te verbeteren.
Elk detail telt. En in begin koste het me moeite. Maar omdat ik geloofde in mijn aanpak ging ik na een aantal weken het verschil voelen. Mijn paard werd soepeler en begon beter te buigen. 
Wil jij weten welke details het grote verschil maakte? Die ervoor zorgde dat mijn paard soepel en buigzaam werd?

Meld je hier aan

%d bloggers liken dit: