Waarom beweging voor paarden noodzakelijk is !

Als ik zo 3 redenen per direct uit mijn mouw moet schudden waarom beweging voor paarden noodzakelijk is dan zeg ik …

1- Om ze gezond en vitaal te houden
2- Anders worden ze stijf
3- Om ze mentaal te geven wat ze nodig hebben

– Gezond en vitaal hangt samen met, ervoor zorgen dat je paard blessure vrij blijft. Want een paard dat gewend is om te bewegen op verschillende bodems en in verschillende gangen, gaat zijn bewegingsapparaat hier onbewust op aanpassen.
Omdat alle spieren , organen en inwendige systemen telkens opnieuw geprikkeld en geactiveerd worden blijven ze optimaal blijven functioneren en in conditie.

– Anders worden ze stijf. Rust roest! Paarden die weinig tot niet bewegen gaan sneller achteruit dan actieve bewegers.
Het is belangrijk dat alle gewrichten in het lichaam zeer regelmatig tot in de eindstand gebruikt worden om de schokdemping binnenin zo veerkrachtig mogelijk te houden en flexibel. En het gewricht niet te laten uitdrogen wat pijnlijke verstijving met zich meebrengt.

– Om ze mentaal te geven wat ze nodig hebben. Paarden leven bij ons niet meer in de natuur. En moeten geen km meer lopen zoeken achter water en voer. Nee integendeel ze krijgen alles in een kant en klaar buffet aangeboden en in het beste geval kunnen ze enkele uren vooruit. Wat ervoor zorgt dat er iets als verveling kan gaan ontstaan.

Omdat paarden op vele kleinere opp. worden gehouden dan hoe de natuur het ooit had voorzien. Dus gaan we toch moeten zorgen voor uitdaging en de paarden zeer regelmatig moeten voorzien van beweging. Om de verveling te doorbreken. En ervoor te zorgen dat ze hun energie kwijt kunnen.

En een 4 de reden is omdat het werken en het samenzijn met paarden leuk is en ons gelukkig maakt. Want dat is tenslotte het gevoel dat de paarden ons geven

Geef een reactie

Jij hebt het beste voor met je paard!

En je wil praktijkvoorbeelden horen. Hoe werkt de biomechanica in de praktijk. 

Dat kan door je aan te melden voor mijn maandelijks magazine per email, waarbij je wekelijks gouden tips ontvangt om nog betere trainingsresultaten te halen.

Meld je hier aan

%d bloggers liken dit: