Wat mag er niet ontbreken in het voerrantsoen als je paard weinig bespierd is!

Want je ziet ze wel vaker. Paarden die van nature arm bespierd zijn een dunne halslijn hebben, schrale rugbelijning en een heel zwakke achterhand.

Spierafname treed zeer snel in werking en is niet meteen met het blote oog te zien maar na een maandje gaat het toch echt wel opvallen wanneer je paard niet getraind word en ook nog eens heel sober voer krijgt dat de bespiering afneemt.
Niet alleen training zorgt ervoor dat de spieren toenemen in volume maar ook het soort voer dat het paard krijgt.
En als je paard achter blijft in zijn bespiering is het misschien nodig dat je de ingrediënten lijst van je voer eens onder de loep neemt.

De laatste jaren is er zeer veel vraag geweest naar suikerarm voer en eiwitarm voer.
Terechte voerkeuze voor paarden die insulineresistent zijn. Veel mensen zijn tegenwoordig vaak bang geworden om voer te geven met een normaal gehalte aan eiwitten. Terwijl het gehalte eiwitten bepalend is voor de spieropbouw en elk paard deze toch wel minimaal nodig heeft.

Paarden die weinig tot niet werken hebben niet zo heel veel eiwitten nodig en zullen genoeg halen uit het krachtvoer en kwaliteitshooi dat ze krijgen.
Echter weilanden die niet bemest worden zijn vaak verzuurd en hebben te weinig verschillende voedingsstoffen onder meer eiwitten.
Wanneer het paard langdurig te weinig eiwitten binnen krijgt en zwaarder getraind word kan het zelfs zo zijn dat de spierafbraak nog erger word.

Omdat er in elke training stukjes spier afbreken en er supercompensatie ontstaat ( spier word sterker dan voorheen).
Voor dit herstel hebben ze voldoende eiwitten nodig. Als de eiwit behoefte dus groter is dan wat ze in het rantsoen krijgen dan krijg je dus spierafbraak.

Geef een reactie

 

Ik help je om je paard los te rijden

Je paard goed losrijden is vaak moeilijker dan je denkt. 

In deze podcast geef ik je structuur en oefeningen die je helpen bij het losrijden van je paard. Waardoor alles logisch op mekaar aansluit en je niets over het hoofd ziet.
Wil jij weten hoe ik losrijden aanpak? Hoe ik overzicht houd en een plan van aanpak heb?

Ik meld mij aan

%d bloggers liken dit: