Hitteshock bij paarden

Gisteren hebben we de kaap van 40 graden gehaald.
Na een rond vraag of het nog lukt om de paarden uit de brandende zon te houden. Hoor ik dat iedereen flink zijn best doet. Sommige gaan meermaals per dag naar hun paard om ze te koelen en verfrissing aan te bieden. Wat hebben paardenmensen toch een groot hart voor hun viervoeters.

Ergens op facebook kwam ik een bericht tegen over een bezorgde eigenaar waarbij haar kleine pony dus in hitteshock gegaan was. En de dierenarts ter hulp is geschoten. Gelukkig kreeg ze het snel onder controle.
En je moet weten dit is dus niet eens wanneer het paard gereden werd. Maar overkwam de pony overdag op de wei met schaduw.

Wat gebeurd er in het lichaam dan precies. De normale lichaamstemperatuur zit meestal rond de 37 graden. Echter wanneer hij oploopt richting de 41. Dan word het gevaarlijk. Omdat de temperatuur in de spieren wel oploopt tot 43 graden wat ervoor zorgt dat de eiwitten in de spieren beginnen te stollen letterlijk gekookt worden. Denk aan een gepocheerd ei waarvan het eiwit niet meer vloeibaar word. Zeer gevaarlijk en pijnlijk dus. Ook de nieren kunnen acuut nierfalen krijgen.

Het is dus belangrijk dat paarden goed moeten blijven drinken omdat het bloed als inwendige koelvloeistof de warmte van organen en spieren naar het lichaamsoppervlak transporteert, wanneer het paard stillaan uitdroogt word het bloed dus dikker stroomt het minder goed en moet het hart harder gaan werken wat ook weer energie vraagt.

Ook de hersenen kunnen beschadigt geraken vanaf een temperatuur van 41 graden. In de hersenen zit in feite een thermostaat die de temperatuur goed bewaakt en regelt. Tot 38 graden blijven alle lichaamsfuncties goed werken. Word de temperatuur hoger dan schakelt hij de koelvloeistof in waarbij de bloedvaten verder worden opengezet en de zweetproductie op gang komt.
Als de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheidsgraad niet te hoog zijn dan kan het lichaam dit prima aan. Zijn de temperaturen aan de extreme kant zoals deze dagen dan is de kans dus veel groter op hitteshock. En moeten we zo snel mogelijk helpen het paard te verkoelen.

Door het overmatig zweten om de hitte af te voeren verliest het paard dus veel vocht en veel zout. Waardoor tekorten ontstaan en ontbreekt het dorstgevoel bij het paard terwijl het eigenlijk dringend vocht zou moeten aanvullen.
Het gevaarlijkste is zelfs dat paarden die moeite hebben met zweten ook in hitteshock kunnen geraken.

Het is dus van belang om je paard verkoeling te bieden. Elektrolyten te geven wanneer het overmatig zweet. Toegang tot een Zoutsteen en minerale blok is ook geen overbodige luxe.

Als ik mijn gevoel volg dan train ik mijn paard niet boven de 28 graden. Wel op normale dagen maar dan s ’ochtends en s ’avonds.
Maar + 30 + 32 vind ik het risico op een hitteschok te groot. Ook al regelt hij zijn temperatuur dan zelf nog. Ik wil de nodige energie sparen voor het heetst van de dag dat de thermometer het ook nog geregeld krijgt.

Geef een reactie

 

Ik help je om je paard los te rijden

Je paard goed losrijden is vaak moeilijker dan je denkt. 

In deze podcast geef ik je structuur en oefeningen die je helpen bij het losrijden van je paard. Waardoor alles logisch op mekaar aansluit en je niets over het hoofd ziet.
Wil jij weten hoe ik losrijden aanpak? Hoe ik overzicht houd en een plan van aanpak heb?

Ik meld mij aan

%d bloggers liken dit: