Checklist Hoe word ik de ideale ruiter voor mijn paard!

 

Laten we het een keer omdraaien. Ik kan het gerust een verslaving voor mezelf noemen. Dat ik altijd op zoek ben naar de puzzelstukjes die me helpen om mijn paard af te richten als ideaal paard.
En dat kan alleen maar als er een samenwerking vanuit 2 richtingen plaats vind.

De verslaving is voor mij ontstaan uit het feit dat een paard dat meewerkt zo een genot is om te berijden of puur om mee bezig te zijn. Dan krijg je echt het gevoel dat je paard net dat beetje meer moed, wilskracht en voor je door het vuur gaat. De verbondenheid is dan sterk en diep geworteld.
Zolang je maar in je hoofd houd dat je een paard niet kan dwingen maar wel kan vragen en uitleggen wat je van hem verwacht. Dan zal het paard altijd zijn beste beentje voor zetten om je tegemoet te komen.

Een paard dat met je samenwerkt vanuit respect is een veilig en betrouwbaar paard. Waar je heel veel plezier mee kunt beleven.Op voorwaarde dat wij een ideale partner zijn!

 

En hoe zorgen we dat we daar nu zo goed mogelijk in worden?

1- Zorg dat je paard zich thuis voelt in zijn omgeving.

Stel hem gerust als hij bak kabouters ziet, ga eraan werken zodat hij fijn en ontspannen in zijn omgeving vrij kan bewegen. Doe wat nodig is om je paard op zijn gemak te brengen. Hoeveel stress geeft het niet als je paard week in week uit geconfronteerd word met iets wat hij niet vertrouwt, niet de kans krijgt om het te leren kennen en telkens word aangemaand om blindelings bij door te lopen. En je had al geen vertrouwen in die hoek!

2- Beloon je paard heel veel. Het is zo gemakkelijk om op te sommen wat er allemaal mis gaat en waar je nog aan moet werken. En vaak is het nooit net goed genoeg. Nochtans het positieve belonen werkt zoveel sneller dan het negatieve telkens afstraffen.

3- Zorg dat je emoties in balans zijn. Je paard spiegelt je zo hard. Als jij vandaag gespannen en gestrest bij je paard aankomt. Hem snel uit de wei plukt. En snel opzadelt. Dan denkt je paard vast. Wat heeft mijn baas toch vluchtige energie bij. Ik zal maar op mijn hoede zijn de komende rit en zorgen dat ik op scherp sta om meteen te kunnen vluchten als het nodig is. Maar omgekeerd ook. Helemaal afgepeigerd je paard bezoeken omdat het nog moet en er dan van staan te kijken dat hij niet erg voorwaarts reageert. Ook dat spiegelt je paard moeiteloos. Word niet gefrustreerd als je paard het foute antwoord geeft en heel erg uitvergroot reageert. Misschien was je hulp helemaal niet goed gedoseerd. Probeer het opnieuw en let op je eigen lichaamstaal. En als je het moeilijk vind omdat je paard uiterst sensibel is werk dan in je comfortzone waarbij jullie mekaar goed begrijpen en werk het langzaam uit.

4- Werk aan 1 ding tegelijk. Als je bezig bent met je paard voorwaarts te rijden richting je contactteugel is het helemaal nog niet erg als je paard moeite heeft met wijken vanaf de middenlijn. Als je bezig bent om je paard te ontspannen en hem te stretchen in zijn bovenlijn ga dan ook geen moeilijke dingen van hem vragen.

5- Maak het je paard gemakkelijk. Zorg dat hij altijd minstens 9/10 kan halen en je hem kunt belonen. Jij word er blij van. En ook je paard pikt het op en zal nog meer zijn best gaan doen. Wanneer je van in begin alles gemakkelijk maakt en beetje bij beetje opbouwt zal het paard hetzelfde doen voor jou.

6- Gun je paard de tijd om te leren reageren op een gewenste manier. Je geeft een hulp en je verwacht meteen een reactie. In het begin van de scholingsperiode zal je paard nog niet meteen reageren dan herhaal je de hulp nog een keer en duidelijker en bij het kleinste duidelijke antwoord beloon je hem enthousiast. Het heeft geen zin om de hulp ongestoord Heel vaak na mekaar te geven. Zonder resultaat. Het paard leert dan juist om de hulp te negeren.

7- Luister naar je paard. Wees alert als je met hem werkt en vraag, nodig je paard elke keer weer uit om zijn aandacht bij jou te houden. Als het paard geconcentreerd is op zijn ruiter gaat hij veel beter reageren. Zeker in nieuwe situaties die je paard zijn aandacht trekken. Als het niet gevaarlijk is en je paard is nieuwsgierig ga dan samen kijken wat er gebeurd. Laat hem even kijken zodat je achteraf zijn aandacht weer volledig krijgt.

8- Zorg dat je met de beweging mee bent en volg het tempo van je paard zowel met je hand als met je zit. Teveel drijven met je zit kan ervoor zorgen dat je paard zijn rug gaat wegdrukken. Helemaal stil zitten kan ervoor zorgen dat je de rotatie uit de wervelkolom haalt en je paard met kleinere passen gaat bewegen. Je hand volgt zacht het contact van de mond. Echter het contact is verschillend afhankelijk van de africhting van je paard. Een jong paard kan soms net de steun gebruiken van je hand zonder echt misbruik te maken van de situatie. Het contact voelt hierbij toch veerkrachtig maar net ietsje steviger en heeft te maken met het vinden van de balans en het lopen op eigen benen. Een paard dat verder in de africhting is nodig je uit maar gaat wel op eigen benen lopen als hij dit op een goede manier aangeleerd heeft gekregen.

9- Overval je paard niet met een overgang maar bereid hem voor. Vraag zijn aandacht. Gebruik je stem. Of maak in begin gebruik van dezelfde plaats om de een overgang te maken tot wanneer het paard je goed begrijpt en verplaats dan de plaats. Neem de tijd om je paard te leren om goede overgangen te maken. Het kan tijd vragen om mooie sterke overgangen te rijden. Ideaal om aan overgangen te werken is aan de longe je kunt perfect zien waar hij te traag voorwaarts gaat of te snel terug komt en letterlijk stil valt. Ideaal om mee te werken.

10- En als alles goed en perfect ging en je stapt met een roze wolk van je paard af. Schrijf het op. Waarom ging het goed! Hoe had je het aangepakt? Wat deed je nu anders? Vanuit welke oefening kwam je en welke oefening deed je vervolgens. Was je paard sterker of juist minder sterk op een bepaalde teugel. Reageerde je paard beter op je linker of je rechterbeen dan anders. Details maar het maakt een wereld van verschil.

Als je dit allemaal stap voor stap op mekaar kan afstemmen. Worden jullie een duo om van te smullen. Dan word je een duo waarvan men zegt. O maar dat is een braaf paard en makkelijk om te rijden. En wees daar trots op het is het grootste en mooiste compliment dat je kan krijgen.
Het lijkt stoer om een moeilijk paard te berijden waarbij je net blijft zitten.

Maar doe mij maar een combinatie die zo smooth beweegt waarbij hulpen onzichtbaar worden en je samen door de rijbaan danst. Dat is pas stoer.

Heel veel succes. En je kan het!
Gr Oona

 

Wil je dit blog als naslag werk downloaden geen probleem dat kan. Klik nu op de rode button hieronder.

Pdf- Hoe word ik de ideale ruiter voor mijn paard?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: