Welke invloed heeft de koude op de rug en onrechtstreeks op het gedrag van paarden?

Was jouw paard vandaag ook redelijk fris ?
Is het je gelukt om tussen de feesttafels door je paard te rijden?
Vanmiddag was ik aan de praat over paarden uiteraard. En het ging erover dat de paarden wel erg fris zijn de afgelopen dagen.
En voor een handjevol paarden is het ideaal dat het paard fris is en ze een 2 de energie vinden. Echter voor een groot deel van de paarden levert het extra veel spanning op. Met als resultaat dat de benen vaak meer in de lucht hangen dan braaf op de grond.
Op het moment dan het gebeurd dan vloek je waarschijnlijk en zeg je waarschijnlijk
“ hallo doe eens normaal” En verder hoop je dat je verdere lanceringen blijft uitzitten.

Welke invloed heeft de koude op de rug en onrechtstreeks op het gedrag van paarden?

Want we steken het bijna altijd op het koude weer.
En ja dat helpt mee maar dat is het niet alleen.
Koud ijzig weer zorgt er bij ons voor maar ook bij paarden dat we minder soepel in ons lichaam bewegen dan dat we eigenlijk zouden willen.
Tis koud dus onbewust span jij je spieren aan om je organen te beschermen en het warmer te krijgen. Dus we zijn niet optimaal ontspannen en vrij bewegen word lastiger. Laat staan vloeiend de bewegingen van je paard volgen.
De paarden die gebruiken net hetzelfde systeem in hun lichaam en spannen hun spieren ook aan om minder kou te hebben. De spieren gaan instinctief aanspannen om het warmer te krijgen.
Want spieren worden warmer als ze werken. En op deze manier kunnen ze de organen die veilig onder de ribbenkast zitten beschermen tegen onderkoeling.
Omdat de spierspanning omhoog gaat en dan met name de spieren van de bovenlijn word meteen de beweging beperkt en word het lastiger om de eerste 10 min lekker los te bewegen.
Een strakke bovenlijn is zeer onaangenaam en vaak ook pijnlijk voor het paard.
D.w.z. dat het paard zijn rug hol trekt i.p.v. bol maakt. Vervolgens nemen wij plaats in het zadel juist op de gevoeligste plaats van het ganse lichaam. En het paard kan soms niet anders dan verzet vertonen om aan te geven dat het zich ongemakkelijk voelt en wil hierbij eigenlijk dat je van zijn rug afgaat.
Naarmate dat het paard opwarmt zal de spanning ook snel afvloeien. En zal de prikkel van ongemak verdwijnen bij het paard. Zorgen dat je paard zijn warmte nog behoud de eerste 15 min helpt je om ervoor te zorgen dat je paard geen ongewenst gedrag gaat vertonen.
Een uitrijdeken kan daar bij helpen. Of je paard kort beweging geven zonder ruiter op zijn rug helpt ook. Echter mis je dan wel de warming up die eigenlijk ervoor zorgt dat je paard soepeler word alvorens je gaat draven en losrijden. Wat weer blessures kan veroorzaken.
Ben je van mening dat je paard wel uit te zitten is tijdens het verzet en hij wordt vanzelf wel warm. Dan kan het ongewenst gedrag wel eens gelinkt worden aan het plaats nemen in het zadel waarbij er veel spanning plaats vind en het paard dit gaat linken met de ruiter.
En het eerste probleem is ontstaan zonder dat je er erg in had.
Want een paard dat veel adrenaline voert vanwege spanning en pijn leert niets en probeert instinctief alleen maar zo snel mogelijk om van het ongemak vanaf te geraken.
Dus wanneer je paard de volgende keer erg fris is. Kijk dan even vanaf welke temperaturen je paard fris word. En zorg dat je bij het opzadelen/ instappen zo weinig mogelijk warmte verliest. Om zoveel mogelijk ontspanning, connectie en verbinding te bewaren bij de warming up. Zonder dat je paard zich ongemakkelijk voelt.
Want je paard is altijd eerlijk op elk moment.
Naarmate we beter leren begrijpen wat er precies gebeurd en waarom je paard instinctief handelt zoals hij handelt. Wordt het samenwerken met je paard er alleen maar beter op.
Succes

Geef een reactie

 

Ik help je om je paard los te rijden

Je paard goed losrijden is vaak moeilijker dan je denkt. 

In deze podcast geef ik je structuur en oefeningen die je helpen bij het losrijden van je paard. Waardoor alles logisch op mekaar aansluit en je niets over het hoofd ziet.
Wil jij weten hoe ik losrijden aanpak? Hoe ik overzicht houd en een plan van aanpak heb?

Ik meld mij aan

%d bloggers liken dit: