5 Oorzaken die beweging beperken!

Inmiddels weet ik goed welke resultaten ik kan verwachten na een behandeling sportmassage.
Ik heb zoveel paarden al zien opknappen. Dat is echt ongelooflijk.
Die paarden waar ik elke 8 tot 10 weken naar toe ga. Die blijven inmiddels lekker los in hun lichaam. Ze hebben nog weinig beperkingen en worden echt sterker beter en leniger op een nieuw niveau.
Dat is gaaf om te zien en gaaf om next level mee te mogen werken. 😊
Om het helemaal af te maken en onder het mom van beter voorkomen dan genezen. Wil ik je graag helpen. Want wat je niet weet kun je niet verbeteren. En de mensen die mij kennen weten dat ik altijd al mijn inzichten en kennis graag en veel met je wil delen. Ik hou ook nooit wat achter de hand. Daar heb ik niets aan. Tenslotte zijn de paarden ermee geholpen wanneer alles steeds beter op mekaar afgestemd word.
Ik ga je 5 oorzaken geven die beweging beperken. En als je daar in de toekomst extra aandacht aan geeft dan heb je daar op zijn minst al winst geboekt.
Het voordeel is dat je er direct mee aan de slag kunt.
1 Spanning is een oorzaak die rechtstreeks beweging beperkt.
Paarden die heel vaak onder spanning staan zijn meestal super alert op de omgeving en nieuwe prikkels. Ze staan continue in opperste paraatheid om er meteen vandoor te gaan. Door de adrenaline die continue door het lichaam giert moet het lichaam extra inspanningen leveren om de afvalstoffen tijdig af te voeren. En als dit niet goed verloopt ontstaat er spierpijn.
De spieren verliezen hun flexibiliteit en worden nog maar weinig doorbloed.
Oplossing: Je paard gaan leren, hoe hij leert ontspannen nadat zijn alarmbellen weer eens zijn afgaan.
2 Spierpijn door overbelasting is een oorzaak die beweging acuut beperkt. Teveel dezelfde oefening herhalen zorgt ervoor dat spieren te hard moeten werken en te weinig hersteltijd krijgen. Bij een hoge trainingsintensiteit moet het lymfestelsel meer afvalstoffen afvoeren.
Dit kan enkel in de rust tijd. Ga je de volgende dag weer dezelfde training rijden dan geraken de spieren overbelast en lopen ze letterlijk vol.
Oplossing: Trainingen afwisselen en variëren in houding en oefening.
3 Te weinig bewegen is een oorzaak die ruime beweging op termijn beperkt.
Je zou ervan verbaasd zijn hoe weinig initiatief paarden nemen in de wei. Tis niet omdat ze buiten staan dat ze dan veel bewegen. Nochtans om alle structuren optimaal te laten werken in het lichaam zal je het paard van beweging moeten voorzien.
De beweging zorgt ervoor dat je paard soepel blijft en niet letterlijk vast roest. Soepelheid heeft te maken met gewrichten die bestaan uit schokdempers en ervoor zorgen dat 2 botten t.o.v. mekaar kunnen buigen en strekken. Staat je paard veel stil zeker wanneer het paard een volwassen leeftijd van +12 bereikt dan kunnen gewrichten al zeer vroeg stijf en pijnlijk worden en dat willen we natuurlijk niet.
Oplossing: Per dag minimaal 10 min beweging geven. Dat mag zelfs in stap.
4 Te weinig buikspieren is een oorzaak die beweging beperkt omdat de opgewekte energie niet door kan stromen door de wervelkolom richting de voorhand.
Een paard waarmee we rijden hoort sterke buikspieren te hebben. Kortweg gezegd sterke buikspieren zorgen voor de houding waarbij de rug opbolt i.p.v. hol is. En de houding is belangrijk wanneer we rijden omdat een paard met een weggedrukte rug veel spanning in de spieren opbouwt en de kans reëel is dat zijn rugwervels tegen mekaar drukken wat erg pijnlijk is. En we willen juist dat de wervelkolom vrij en bewegelijk is.
Oplossing: Ervoor zorgen dat je voor 85 % van je training de buikspieren activeert. Door je paard niet te laten slenteren maar actief te laten stappen/draven/grote gesprongen galop te rijden.
5 Slecht passend harnachement is een oorzaak die beweging pijnlijk maakt.
Een zadel dat te breed of te smal is direct verantwoordelijk voor spierafname. Omdat de spier niet optimaal doorbloed word bij het langer en korter worden. Ze word letterlijk afgekneld en sterft af.
Spieren zorgen voor beweging maar ook voor bescherming van het skelet en stabilisatie van botten t.o.v. mekaar. Bijv. De spieren die over de schoft en de wervelkolom lopen beschermen de wervels en het kanaal waar de zenuwbaan doorloopt. Het is belangrijk dat de afstand tussen de wervels hetzelfde blijft en niet ergens inknikt waardoor de toppen tegen mekaar komen en de zenuw uiteindes die de spieren aansturen geklemd komen te zitten tussen de toppen. Dit is erg pijnlijk en zorgt ervoor dat de spieren slecht worden aangestuurd en de beweging verstoord word.
Oplossing: Zorg voor een goed passend zadel dat op je paard is aangemeten door een vakkundig zadelpasser. Vergis je niet in het hoofdstel. Rondom het hoofd zitten ook gevoelige zenuw uiteindes.
Wanneer deze afgekneld geraken door een te strakke neusriem of een hoofdstel dat niet past of schuurt dan heb je ongetwijfeld spanning en discomfort waardoor heel je managment als een kaartenhuisje in mekaar zakt.
En zo zie je maar dat alles nauw samenhangt en verbonden is. En het heel gemakkelijk is om iets over het hoofd te zien. Of je nu 1 paard rijd of meerdere paarden rijd. Zelfs voor mij is het belangrijk dat ik de puntjes op de I zet. En niet blind word voor dingen die zo vaak voorkomen dat ze gewoonte worden. Maar in feite niet acceptabel zijn.
Mijn mening mijn waarheid 1 van de zovelen en je hoeft hem niet klakkeloos te volgen.
Soms ben je op dit punt in je leerproces de beste versie van jezelf die je nu kunt zijn.
Ik heb ook alles stap voor stap moeten leren. En inmiddels heb ik al aardig wat kennis en inzichten verzameld, echter er blijft ruimte voor verbetering. Maar ik kan je wel vertellen dat met kleine aanpassingen doorvoeren het vaak een wereld van verschil kan betekenen voor je paard.
Mijn grootste eye opener sinds de kerstvakantie en misschien wel dé belangrijkste van de afgelopen 10 j is echt tot in de kern werken aan de ontspanning bij je paard.
Tis niet genoeg dat je paard rustig stil blijft staan. Nee tis pas goed als hij bewust kan schakelen vanuit zijn instinct terug naar verbinding en dat is waar Horsemanship om de hoek komt kijken en alles mogelijk word.

Geef een reactie

 

Ik help je om je paard los te rijden

Je paard goed losrijden is vaak moeilijker dan je denkt. 

In deze podcast geef ik je structuur en oefeningen die je helpen bij het losrijden van je paard. Waardoor alles logisch op mekaar aansluit en je niets over het hoofd ziet.
Wil jij weten hoe ik losrijden aanpak? Hoe ik overzicht houd en een plan van aanpak heb?

Ik meld mij aan

%d bloggers liken dit: