Spanning is in verschillende vormen verantwoordelijk voor het niet soepel bewegen van je paard!

Is nogal een uitspraak die ik doe. Maar het is wel volledig waar. 85% van de paarden heeft op regelmatige momenten last van spanning. En weet niet hoe het terug moet keren naar ontspanning. Of heeft hier moeite mee.
Omdat het paard dit nooit heeft geleerd.

 

Wat is spanning nu precies?
Spanning is elektriciteit. Maar spanning is ook een gevoel van opwinding en zenuwachtigheid dat een paard kan ervaren. Mensen en paarden kunnen spanning als gezond ervaren of als negatief een gevoel van onbehagen een spanning die je liever snel kwijt geraakt.
Vb. een geladenheid binnen een rol of situatie die de verwachting wekt dat er iets staat te gebeuren is een gezonde spanning.
Vb. Een spanning die ontstaat uit instinct en die je waarschuwt voor mogelijk gevaar zorgt ervoor dat je voorzichtig word, je ervaart angst en stress en je lichaam maakt adrenaline aan.
Maar spanning kan ook ontstaan in een bepaald lichaamsdeel omdat het eindeloos dezelfde beweging maakt en overbelast word.
Ongetwijfeld brengt spanning lichamelijke klachten mee en kan het erg pijnlijk zijn.
Om goed te kunnen herstellen moet je kunnen ontspannen en dan gaat het lichaam pas  herstellen. Als het paardenlichaam continue word blootgesteld aan stress en angst blijf je dus continue adrenaline aanmaken en die moeten afgevoerd worden als afvalstoffen uit de spieren. Als de aanvoer dus hoger word dan de afvoer blijft er spanning achter in de spieren en word de beweging beperkt.
Waar vind je spanning terug bij je paard?
Spanning vind je terug in alle spieren en zorgen voor beweging. Vaak is een beweging een gevolg van 2 spieren die samenwerken. Men noemt dit antagonisten.
Vb. Om de rusgspieren goed op lengte te brengen moet je de buikspieren aanspannen korter maken. Maar als de soepelheid en de lengte uit de rugspieren is. Dan moeten de buikspieren in feite nog harder werken en aanspannen om de rugspieren langer te maken.

Als je paard dus weinig buikspieren heeft en strakke rugspieren is het dus moeilijk om de ruiter te dragen met een sterke rug.
Het gevaar bestaat erin dat de rugwervels tegen mekaar bewegen wanneer de ruiter op de rug zit en dit is erg pijnlijk. In de facet gewrichten waarmee de wervels naast mekaar liggen zitten kleine schokdempers die schokken opvangen en beweging mogelijk maken. Tussen de toppen van de wervels hoort ruimte te zitten en zit in feite niks. Als ze dus tegen mekaar aankomen dan is dit rechtstreeks bot tegen bot.

Maar je kunt spanning ook terug vinden in de Panniculus carnosus ( dit is een soort van een deken dat om het paard heen zit waarmee het paard in staat is om vliegen te voelen en van zich af te schudden door de huid te laten schudden) Als deze continue is aangespannen word het al moeilijker om de spierstructuren die onder de panniculus C. liggen optimaal aan te sturen.
Om terug te keren naar de stelling
Spanning is in verschillende vormen verantwoordelijk voor het niet soepel bewegen van je paard!
Het is dus van groot belang dat je zowel de spierweefsels als de Panniculus C. in optimale conditie houd. En ervoor zorgt dat je paard heel regelmatig kan ontspannen. En de spieren optimaal kunnen samenwerken en aan de botten kunnen trekken zodat er beweging kan ontstaan en beweging niet deels beperkt is.
Vb. Zodat je de deur 100% kunt sluiten en 100% kunt openen.
Wanneer er rommel ligt achter de deur kun je ze nog steeds 100% sluiten en misschien maar 30 % openen wat wil zeggen dat de beweging van de deur beperkt is.
Het word dus van belang om te achterhalen, ervaart je paard veel spanning uit prestatie of ervaart je paard veel spanning uit angst en stress voor wat komen gaat.
Beetje kip en het ei verhaal wat was er eerst op spanning de Panniculus C. of spanning in de spier?
85 % van de paarden ervaart juist spanning ipv overbelasting. Wat zoveel betekent als, was de spier al overspannen waardoor de overbelasting daarna kwam als gevolg.
Bij mentale stress blijft de adrenaline dagelijks aanvoeren.
Als je dagelijks word blootgesteld aan stress zit je al snel op de max van je spieren en op schade aan je spieren. Je kunt nog amper herkennen dat je paard in souplesse kan bewegen. En het lijkt steeds meer op een houten klaas.

Oplossing!

-Veel aandacht besteden aan ontspanning in je training. Als ik het zou vertalen naar de praktijk ga dan veel aandacht besteden in training aan werken met de weinig weerstand.
-Weerstand wekt spanning op.
-Als je paard schrikt van iets of argwaan heeft ga dan werken aan verbinding en connectie met je paard. Zodat je paard leert om uit zijn angst te komen.
-Leer je paard de wereld ontdekken op zijn tempo. En zorg dat je paard moedig word.
-Pas je training aan wanneer je paard vermoeid word.
-Ondersteun je paard in het herstelproces om weer optimaal te kunnen ontspannen.
Laat regelmatig de spieren en de bijhorende structuren los maken.
-Werk aan je eigen ontspanning zodat je zelf soepel beweegt en jij je paard niet in de weg zit.
En ga genieten van het samenzijn met je paard , frustratie is ook een vorm van spanning die heel veel invloed heeft daarover later meer.

Geef een reactie

 

Ik help je om je paard los te rijden

Je paard goed losrijden is vaak moeilijker dan je denkt. 

In deze podcast geef ik je structuur en oefeningen die je helpen bij het losrijden van je paard. Waardoor alles logisch op mekaar aansluit en je niets over het hoofd ziet.
Wil jij weten hoe ik losrijden aanpak? Hoe ik overzicht houd en een plan van aanpak heb?

Ik meld mij aan

%d bloggers liken dit: