Sportmassage

Spieren in Conditie MassagetrajectPaarden houden brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee en soms ook zorgen. We moeten als eigenaar tegemoetkomen aan de huisvesting, beweging en verzorging die voor het paard van noodzakelijk belang zijn. Een sportmassage, de specialisatie van Spieren in Conditie, kan hierbij een waardevolle aanvulling zijn op de dagelijkse zorg voor je paard.

De hoefsmid en de tandarts, die zijn inmiddels goed ingeburgerd en de verschillende trainingsmogelijkheden worden ook steeds beter benut.

Hoe beweegt mijn paard ?

Maar wat vaak over het hoofd word gezien is: hoe beweegt mijn paard? Zijn de links-rechts verschillen minimaal of juist heel groot? Is het omdat de ruiter rijtechnisch niet handig genoeg is? Of compenseert het paard omdat hij ergens belemmerd word om correct  te kunnen bewegen?

Dit is het stukje waar ik jou bij kom helpen. Door in kaart te brengen hoe beweegt het paard  en hoe het voelt zijn lichaamsbespiering, kan ik een massageplan maken en compensaties verbeteren. De natuurlijke gangen komen weer beter tot zijn recht en het zal voor het paard eenvoudiger  worden om een gezonde houding na te kunnen streven tijdens trainingen en hierdoor een betere conditie opbouwen en  behouden.

Het verloop van de behandeling.

Tijdens het eerste bezoek doe ik een uitgebreide anamnese  . Ik probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen om het paard goed te kunnen interpreteren. Hoe word het paard getraind ?  Zijn er links/rechts verschillen ? Hoe word het paard gehuisvest, welk is zijn rantsoen ? etc…

Samen kijken we naar zijn algehele conditie. Wat straalt het paard uit? Hoe is het paard gebouwd ? Hoe is zijn bespiering ? Waar wil je verbetering zien op termijn?

Spieren in Conditie Massagetraject

Daarna palpeer ik het paard om te kijken waar ik verschil in spiertonussen en onregelmatigheden kan waarnemen. Ook kijk ik of het paard gevoelig reageert op aanrakingen.

Na elk onderdeel analyseer ik de bevindingen waarna de beweginsanalyse plaatsvindt. Hier kijk ik naar hoe het paard beweegt en waar we verbetering uit kunnen halen.

Aan de hand van al deze informatie ga ik de probleemzones grondig los kneden en zorgen dat de spieren weer beter doorbloed worden. Een behandeling werkt 2 tot 3 dagen door en het is dus aan te raden om de volgende 3 dagen niet zwaar te trainen of zelfs enkel maar zeer lichte beweging te voorzien.

Revalidatie begeleiding :

Tijdens een blessure zal het paard een andere houding gaan aannemen om zich comfortabeler te voelen. Compenseren noemen we dit. Een ander gebied in het lichaam zal meer en onnodig belast gaan worden. Door te zorgen dat te spieren beter doorbloed worden en weer kunnen ontspannen zal het lichaam over een veel betere balans beschikken en het herstel beter bevorderen.

Is mijn jonge paard klaar om geschoold te worden ?

Onze jonge paarden worden vaak op zeer jonge leeftijd al ingereden. Ze zien er fysiek al wel klaar uit maar is dit ook daadwerkelijk zo? Door het paard op jonge leeftijd al vroeg en vaak te belasten is de kans op overbelasting zeer reëel. De botten en de groeischijven zijn nog volop aan het vormen en het sluiten, tijdens de leeftijd van 3,5j. Niet de meest ideale moment dus om dan plaats te nemen op de rug van het paard. Een gedegen vooropleiding is dan ook een must en strekt zich uit over een langere periode. Een ideaal moment om in kaart te brengen hoe heeft het jonge paardenlichaam zich tot nu toe ontwikkeld? En welke worden de aandachtspunten in zijn trainingen. Met welke oefeningen kunnen we het paard nu al sterker gaan maken en in balans brengen. Waardoor we spelenderwijs het paard goed voorbereiden alvorens we plaats nemen in het zadel.

 

Voor meer vragen of een vrijblijvend eerste contact over je wensen neem je contact met mij op via de contactpagina, mail of telefoon.

 

 

%d bloggers liken dit: