Jarenlang heb ik puzzels gezocht verzameld en naast mekaar gelegd. Maar had ik altijd het gevoel dat er iets bleef ontbreken.
Ik besef me de laatste tijd steeds meer en meer dat ik van dat gevoel vanaf ben. Eindelijk heb ik structuur en houvast gekregen, en zijn alle puzzelstukken gelegd.

En ik neem het mee in mijn bedrijf spieren in conditie.
Omdat het te waardevol is om het niet te delen. En ik iedereen dit fantastische gevoel wil laten ervaren.

Spieren in conditie werkt met 5 pijlers die eigenlijk samen een systeem vormen van 5 verschillende elementen waarbij het 1 niet zonder het ander kan en samen zijn ze via alle richtingen met mekaar verbonden. Ik geef je een korte omschrijving van elke pijler.

 

1 Je paard in detail.

Wanneer je alles over je paard weet en elke cm van zijn lichaam kent dan kun je alles hierop gaan afstemmen zonder voor teleurstellingen te komen staan. Het exterieur verteld je meer over de mogelijkheden die binnen of buiten zijn bereik liggen. De spieren die vertellen je meer over de conditie. De beweging tijdens de bewegingsanalyse die vertelt je welke bewegingen beperkt zijn. En je in de aanpak van je training is routine en variatie onmisbaar.

 

2 Hoe beweegt mijn paard wat zijn de links rechts verschillen?

Door de links/rechts verschillen duidelijk voor ogen te hebben ga je veel beter kunnen zien waar er verbetering optreed in je training. En word het ook veel gemakkelijker om vooraf aan een training te beslissen waar je precies aan gaat werken. Zoals overgangen, actief voorwaarts bewegen, zijgangen, … En weet je precies welk been op welke hand de mist in gaat en waarop je extra aandacht aan besteed.

3 Wanneer, hoe vaak en hoe lang ga je trainen?

75 % van de ruiters begint zomaar te rijden. Zonder plan zonder routine en dit is allemaal afhankelijk van de tijd en zin dat de ruiter heeft. Nochtans een paard dat in een uitstekende conditie verkeerd is minder gevoelig voor blessures op te lopen. Omdat de spieren sterker zijn en beter tegen een stootje kunnen? Dat alleen is al een reden om je paard op tijd beweging te geven. Hier komt het stukje routine om de hoek kijken. En als je minimaal 5 weken de routine kunt vast houden merk je dat je paard soepeler en sterker is geworden.

4 Herken jij een soepel bewegend paard?

Vaak worden we zo 1 met de beweging van ons paard dat het niet eens meer opvalt waar het paard min of meer naar buiten valt of te weinig buigt. En zijn we ons nog minder bewust van het feit hoe vaak we onbewust ingrijpen met onze teugels of onze drijvende hulpen om het paard bij te sturen. Zo vaak dat het paard geleerd heeft om de helft van onze hulpen te negeren. Door te veel en te snel na mekaar te willen bouwt het paard spanning op en gaat het fouten maken. De volgende keer herinnert het paard ongetwijfeld de druk en de chaos die bij de oefening hoort en de ontspanning is zeer moeilijk om vast te houden. Wat al meteen een beperking geeft op de beweging die eigenlijk los door zijn lijf zou moeten zijn.

5 Extra ondersteuning geven aan je paard als investering op termijn.

Het gebeurd helaas nog veel te weinig. Nochtans ons paard doet echt zijn best om ons tegemoet te komen in alles wat we van hem vragen. Wij moeten leren ons paard in balans te brengen. En hoe je het ook draait of keert. Je doet het eerst met te veel en te grote hulpen en te weinig ontspanning. Hoe goed je ook je best doet. En dit levert spanning in de bovenlijn op. Waardoor het paard lengte in de beweging gaat missen. Wat als gevolg heeft dat de veerkracht en paslengte vermindert en het paard stilletjes aan steeds minder buigzaam word. Op tijd en stond de bovenlijn los laten maken zorgt ervoor dat je paard lekker ontspannen ruim en soepel blijft bewegen.

 

Ik zie nog te vaak amazones die het beste voor hebben met hun paard en dan toch 1 of meerdere pijlers missen in hun management. Waardoor de conditie uit blijft en het resultaat ook.

De 5 pijlers zorgen ervoor dat er een rode draad door het verhaal loopt waar je houvast, routine en motivatie uit haalt.

En ik merkte tijdens de behandelingen dat men vooral wil te weten komen hoe ze het in de toekomst nog beter kunnen doen. Omdat je graag met je paard samenwerkt je samen graag groeit maar niet ten koste van alles. Je wil op zoek naar dat wat je voelt waar het vandaan komt, wat het betekend en wat je eraan kan doen. Het heeft heel erg lang liggen sudderen hoe ik het moest aanpakken. Hoe kreeg ik mijn kennis mijn gevoel en ervaring in een jasje gegoten waarbij jij geholpen kan worden. En dan juist niet enkel en alleen op oefeningen gericht maar juist ook op het leren kijken en voelen. En tadaa uiteindelijk heeft het een vorm gekregen.

Ik heb een traject ontwikkeld waarbij ik je individueel kom leren en ondersteunen hoe je een sterk en goed bewegend paard kunt krijgen. Dat weer ontspannen, ruim en soepel beweegt. En waarbij je structuur en routine krijgt om er mee aan de slag te gaan. Voor mij is het iets geworden dat inmiddels als normaal is. Maar ik merk wanneer ik vertel wat het is en in welke vorm ik het aanbied. Dat iedereen super enthousiast word.

 

Mocht je er meer over willen weten neem dan een kijkje op mijn website.

Heb je een gelijkaardig probleem of heb ik je geïnspireerd laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Succes

Oona Thielens, Paardensportmasseur

 

Maar weet je hoe de perfecte overgang voor mij voelt?

 

Die voelt fantastisch, hij schakelt op net zoals in een auto hij heeft super veel power en gemak onder zijn motorkap(achterhand) de schoft word gelift en je voelt de veerkracht en lichtvoetigheid toenemen.

 

Een overgang is misschien wel het meest waardevolle om goed voor mekaar te hebben in een training. Want als jij je overgang niet echt 100% goed, los en krachtig voor mekaar krijgt dan blijft je paard vaak net tegen de hand.

Maar goeie overgangen zijn best wel moeilijk om voor mekaar te krijgen. Omdat het zwaar is voor je paard. Je paard moet daarbij meer gewicht op de achterhand krijgen en vooral op eigen benen gaan lopen. En daarbij kost het heel veel spierkracht om uit te voeren.

Je hebt zoveel verschillende overgangen.
Overgangen tussen verschillende gangen. Maar je hebt ook overgangen binnen een gang. Bijv. meer verzamelde overgangen of juist meer verruimende overgangen.

Door de vele variaties op alle mogelijke verschillende plaatsen in de rijbaan te rijden word je paard steeds beter in balans en hij word sterker. Maar je paard word er ook alerter van en gaat beter opletten en beter lopen.

En het geeft zo een gaaf gevoel. Ik neem je even mee en probeer je in woord en beeld uit te leggen.

“Stel je voor je zit in draf op de volte en je hebt je paard netjes op 2 teugels voor mekaar en denk daarbij dat je in versnelling 3 van de auto zit. Daarna gaan we ietsje toevoegen. Niet sneller maar denk aan meer activiteit toevoegen, en ja dat lukt nog wel, je steekt nog iets meer erbij nu zit je al in versnelling 5 en als je denkt dit is de max, dan schakel je nog eens door naar 6. Je voelt nu dat je paard zijn bovenlijn opbolt de schoft lift, je voelt dat hij heel actief zijn achterhand onder brengt en de schouders die voel je ruim naar voor bewegen. En als kers op de taart voel je dat de veerkracht toeneemt omdat je paard zijn benen snel en lichtvoetig voortbeweegt zoals een kat in plaats van dat ze in de grond stampen. En dan schakel je terug. Niet alles ineens maar naar 5 en in stapjes door naar 4 en je schakelt weer op naar 6. En weer terug in stapjes en helemaal naar3.”

En dat is het moment dat je goed het verschil moet voelen in de draf versnelling 3.
Die is nu veel fijner om te rijden dan de eerste draf in het begin van je training.
Dan is je paard zowel verticaal als horizontaal in balans en op 2 teugels.

Wanneer overgangen steeds beter leert fine tunen word er van het paard verwacht dat hij meteen reageert op de perfect gedoseerde drijvende hulp. Maar ook actief reageert op een ophouding. Wanneer het paard goed op een ophouding reageert dan komt hij door heel het lichaam door. Reageert het paard nu en dan eens op een ophouding dan is hij nog niet volledig los door zijn lijf.

Veel gemaakte fouten zijn dat de ruiter met té veel contact blijft rijden en denkt dat hij voldoende bij drijft. Echter is het een noodzaak dat je zoveel zou moeten drijven ( je hand achterna zou moeten rijden als nodig).
Heb je een zachte contact verbinding en het paard neemt je hand goed aan. Dan zul je niet zo hard moeten drijven. Want het contact mag nooit sterker/ zwaarder zijn dan de drijvende hulp die je hoort te geven te ondersteunen. Want anders rijd je met de rem erop. En dat rijdt zwaarder.
Nog een voorkomende fout is dat bij een overgang terug het paard doodvalt op de voorwaartse activiteit. Men maakt een overgang van draf naar stap. En het paard denkt al het is gedaan en de ruiter heeft de grootste moeite om het paard weer aan te zwengelen. Het lukt wel. Maar de ontspanning is weg. Het paard is tegen de hand. En het voelt allemaal heel moeizaam aan.

De oplossing hiervoor is … dat je leert dansen met je paard.
En eerst op de grond. Als jij leert afstemmen op de grond in grondwerk/longeerwerk/handwerk hoe je paard reageert en je leert micro managen om de perfecte overgangen te maken. Dan gaat het onder het zadel ook steeds beter gaan.

En kom je erachter dat je soms juist duidelijk moet zijn en micro managen achterwege moet laten en wat later weer veel fijner moet zijn met je hulpen om samen door de rijbaan te dansen.
En dan kom je vanzelf aan bij het stukje waar Marco Borsato zingt ga maar kijken hoe het danst, …

Succes,

 

Wil je meer weten welke oefeningen en ervaringen ik heb in mijn trainingen of wil je van tijd tot tijd ahaa momenten lezen.

Ontvang ze dan volledig gratis en geniet ervan net zoals ik.

ja , ik wil op maat gemaakte inspiratie van je krijgen

Je traint misschien op je gevoel maar maak je ook gebruik van de kracht van supercompensatie?

Als we het hebben over de conditie verbeteren dan denken we vaak meteen in wat we meer moeten doen dan dat we nu doen. We moeten meer gaan bewegen en wat nu nog moeilijk gaat zal straks gemakkelijker worden.

Maar conditie kweken, letterlijk dat begint met een goede strategie.

En uiteraard begin je bij het begin. Maar als je de kracht van supercompensatie goed inzet. Ga je veel beter resultaat krijgen.
Want een paard dat beter, sterker, soepeler en leniger word.
Word het paard goed getraind d.m.v. supercompensatie.
Wat is supercompensatie?
Het is eigenlijk heel gemakkelijk maar vaak zijn we als ruiter ons hier niet van bewust. Toch een gemiste kans als je het mij vraagt.

 

  •  Als je vandaag gaat trainen dan heb een beginpunt.
  • Na de training is het paard moe en gaat het moeten herstellen van de afgelopen training.
  • Het lichaam heeft zich wat meer moeten rekken en strekken, de spieren hebben meer moeten aanspannen dan normaal. En in het herstelproces gaat het lichaam proactief reageren door te herstellen en een beetje beter dan voordien. Om de volgende keer sterker en beter voorbereid te zijn. En hier spreken we dan over het prestatievermogen dat is toegenomen.
  • Het herstelpunt ligt nu dus hoger dan het beginpunt.
  •  Ga je in de volgende trainingen hier niks mee doen dan gaat het lichaam weer terug “aftakelen” naar zijn beginpunt.

 

Door steeds trainingen te herhalen en grenzen op te zoeken worden spieren dus sterker. Echter we willen zo gevarieerd mogelijk trainen en niet elke dag dezelfde spieren zwaar aan het werk zetten. Maar juist alle spiergroepen aanspreken.
Dus denken we aan verschillende soorten trainingen zoals , krachttraining, souplessetraining, conditietraining, ontspanningstraining.

Bij een zware training hoort minimaal 24u tot 72 u herstel.
Echter bij een endurence training van 160 km heeft het lichaam nog langer herstel nodig.
En na ongeveer een week is de kracht van de supercompensatie weer verdwenen als we niets zouden doen.

Kun je teveel trainen?
Ja je kunt teveel trainen. Ga je in het herstelproces opnieuw een zware training rijden dan gaat het prestatievermogen afnemen ipv verbeteren. En geraken de spieren overbelast.
En hoeveel is de belastbaarheid van een spier alvorens deze schade oploopt?
De belasting is de hoeveelheid arbeid die een spier aankan en te verwerken krijgt. Dit moet in balans zijn. Anders ontstaan er gegarandeerd problemen ergens in het lichaam. En dit is afhankelijk van de zwakste schakel in het lichaam. Spieren kunnen een mooie conditie hebben maar als de pezen van de benen maar weinig belast kunnen worden en de zwakke schakel zijn van het paard dan heb je hier niks aan om de spiermassa in het lichaam zelf op te bouwen.

Of je paard dus in conditie geraakt hangt dus volledig af van de soort trainingen hoe je die zorgvuldig inzet en slim inzet. En daarbij is routine dus een onderdeel van.