Ik merk de laatste dagen dat mijn mindset hoe dan ook veranderd is. Normaal gezien ben ik altijd super positief en kan ik tegenslagen altijd wel ombuigen naar iets positief. Ik zit zo in mekaar en ik haal er kracht en motivatie uit.

Echter gisteren had ik echt mijn dip bereikt. En dat komt omdat alles wat je gewend bent om te doen om naar uit te kijken van ons afgepakt is. ( klinkt dramatisch maar zo voelt het wel)
We kunnen voorlopig god weet hoe lang nog niet op vakantie, we mogen niet meer lessen, maar we kunnen ook geen leuke strandritten meer maken, een clinic hier of daar zit er voor het eerst ook niet meer in. Ik heb dus momenteel ook niets om naar uit te kijken. Bedacht ik mezelf. En ik heb dat nodig merk ik nu.
En dat is voor mij dus valkuil Nr 1 niets om naar uit te kijken = geen doel voor ogen.
Help ik heb geen plan B! Alhoewel we denk ik best nog een plan c en een plan d alvast kunnen voorbereiden.
Eerder had ik elke woensdag les en deden we grondwerk of longeren of tegenwoordig ook DLL.
Maar nu is het allemaal stil gevallen en moet ik dus zelf de koe bij de horens vatten.
En wat ik nodig heb is structuur, routine en een doel. En dat word mijn plan de komende 5 weken.
Ik stop met zomaar wat te doen. En ik ga een trainingsschema opstellen. Dat me hierbij helpt.
Om de draad goed vast te houden en elke dag een beetje beter te worden.
Maar eerst en vooral wil ik gaan bepalen hoeveel vrije tijd ik ter beschikking heb, met welke bewegingsconditie ik aan de slag wil gaan en dan weet ik ook wanneer ik welke vrije dagen ik bewust kan inplannen. En mijn doel bepalen.
Mijn doel is om Paddy steeds sterker te maken vanaf de grond zodat hij actief leert bewegen en reageren waarbij hij zijn bovenlijn fijn kan oprekken en zowel voorwaarts neerwaarts draagt als voorwaarts en horizontaal. Waarbij hij steeds beter de balans vind en er ook een stuur op komt.
En we echt kunnen gaan schakelen.
Ik wil hier 5 dagen per week kort aan werken. En Plan nu 2 a 3 vrije dagen in. We zitten nu in de lente d.w.z. dat de temperaturen nu op zijn best zullen zijn om de komende maanden te trainen.  Ik verwacht dat ik bij + 28° toch weer minder ga trainen. Dus dan schakelen we vanzelf een tandje terug.
Ik kies voor een  Recreatieconditie hier krijgt je paard  4x beweging die hij nodig heeft om het ruitergewicht goed te kunnen dragen alleen ik ga hem aanpassen op Paddy aangezien we nog niet rijden.
Maar ik hem wel sterker wil maken en alle hulpen vanaf de grond goed bevestigen.
En d.m.v. een gevarieerd trainingsschema. En dat word mijn routine.
En ik wil gebruik maken van de supercompensatie. supercompensatie is het stukje dat je gaat opbouwen en het punt waarop je paard steeds sterker, beter en gespierder word.
Bijv. Jij begint altijd met een training bij het begin waarbij je een grens gaat opzoeken. Na de training is het paard vermoeid en is hij iets minder sterk dan voorheen. Het paard gaat in de loop der uren weer herstellen en het lichaam is zo regulerend dat het net een beetje beter hersteld dan voorheen.
En dan zou ik mijn Plan B voor de komende maand April vrij goed op orde moeten hebben. Zodat uitstel geen afstel word. Ik daadwerkelijk progressie blijf maken en Paddy sterker word en zijn bovenlijn beter ontwikkeld.
En alle begin zal moeilijk zijn om het vol te houden en daadwerkelijk verbetering te merken en te voelen. Maar na een week of 5 weet ik dat het makkelijker word.
Daarnaast wil ik mijn bevindingen bij houden in een dagboekje zodat ik later terug kan kijken, hoe ben ik naar een bepaald doel toe gegroeid wat en hoe heb ik het precies gedaan.
Dit is dan weer nuttig na een vakantie wanneer je de draad weer eens moet oppikken. En ik het al vanzelfsprekend vind waar ik ben gebleven maar de kleine stapjes die ik heb gezet inmiddels ben vergeten. Maar die wel het verschil maken.

Is nogal een uitspraak die ik doe. Maar het is wel volledig waar. 85% van de paarden heeft op regelmatige momenten last van spanning. En weet niet hoe het terug moet keren naar ontspanning. Of heeft hier moeite mee.
Omdat het paard dit nooit heeft geleerd.

 

Wat is spanning nu precies?
Spanning is elektriciteit. Maar spanning is ook een gevoel van opwinding en zenuwachtigheid dat een paard kan ervaren. Mensen en paarden kunnen spanning als gezond ervaren of als negatief een gevoel van onbehagen een spanning die je liever snel kwijt geraakt.
Vb. een geladenheid binnen een rol of situatie die de verwachting wekt dat er iets staat te gebeuren is een gezonde spanning.
Vb. Een spanning die ontstaat uit instinct en die je waarschuwt voor mogelijk gevaar zorgt ervoor dat je voorzichtig word, je ervaart angst en stress en je lichaam maakt adrenaline aan.
Maar spanning kan ook ontstaan in een bepaald lichaamsdeel omdat het eindeloos dezelfde beweging maakt en overbelast word.
Ongetwijfeld brengt spanning lichamelijke klachten mee en kan het erg pijnlijk zijn.
Om goed te kunnen herstellen moet je kunnen ontspannen en dan gaat het lichaam pas  herstellen. Als het paardenlichaam continue word blootgesteld aan stress en angst blijf je dus continue adrenaline aanmaken en die moeten afgevoerd worden als afvalstoffen uit de spieren. Als de aanvoer dus hoger word dan de afvoer blijft er spanning achter in de spieren en word de beweging beperkt.
Waar vind je spanning terug bij je paard?
Spanning vind je terug in alle spieren en zorgen voor beweging. Vaak is een beweging een gevolg van 2 spieren die samenwerken. Men noemt dit antagonisten.
Vb. Om de rusgspieren goed op lengte te brengen moet je de buikspieren aanspannen korter maken. Maar als de soepelheid en de lengte uit de rugspieren is. Dan moeten de buikspieren in feite nog harder werken en aanspannen om de rugspieren langer te maken.

Als je paard dus weinig buikspieren heeft en strakke rugspieren is het dus moeilijk om de ruiter te dragen met een sterke rug.
Het gevaar bestaat erin dat de rugwervels tegen mekaar bewegen wanneer de ruiter op de rug zit en dit is erg pijnlijk. In de facet gewrichten waarmee de wervels naast mekaar liggen zitten kleine schokdempers die schokken opvangen en beweging mogelijk maken. Tussen de toppen van de wervels hoort ruimte te zitten en zit in feite niks. Als ze dus tegen mekaar aankomen dan is dit rechtstreeks bot tegen bot.

Maar je kunt spanning ook terug vinden in de Panniculus carnosus ( dit is een soort van een deken dat om het paard heen zit waarmee het paard in staat is om vliegen te voelen en van zich af te schudden door de huid te laten schudden) Als deze continue is aangespannen word het al moeilijker om de spierstructuren die onder de panniculus C. liggen optimaal aan te sturen.
Om terug te keren naar de stelling
Spanning is in verschillende vormen verantwoordelijk voor het niet soepel bewegen van je paard!
Het is dus van groot belang dat je zowel de spierweefsels als de Panniculus C. in optimale conditie houd. En ervoor zorgt dat je paard heel regelmatig kan ontspannen. En de spieren optimaal kunnen samenwerken en aan de botten kunnen trekken zodat er beweging kan ontstaan en beweging niet deels beperkt is.
Vb. Zodat je de deur 100% kunt sluiten en 100% kunt openen.
Wanneer er rommel ligt achter de deur kun je ze nog steeds 100% sluiten en misschien maar 30 % openen wat wil zeggen dat de beweging van de deur beperkt is.
Het word dus van belang om te achterhalen, ervaart je paard veel spanning uit prestatie of ervaart je paard veel spanning uit angst en stress voor wat komen gaat.
Beetje kip en het ei verhaal wat was er eerst op spanning de Panniculus C. of spanning in de spier?
85 % van de paarden ervaart juist spanning ipv overbelasting. Wat zoveel betekent als, was de spier al overspannen waardoor de overbelasting daarna kwam als gevolg.
Bij mentale stress blijft de adrenaline dagelijks aanvoeren.
Als je dagelijks word blootgesteld aan stress zit je al snel op de max van je spieren en op schade aan je spieren. Je kunt nog amper herkennen dat je paard in souplesse kan bewegen. En het lijkt steeds meer op een houten klaas.

Oplossing!

-Veel aandacht besteden aan ontspanning in je training. Als ik het zou vertalen naar de praktijk ga dan veel aandacht besteden in training aan werken met de weinig weerstand.
-Weerstand wekt spanning op.
-Als je paard schrikt van iets of argwaan heeft ga dan werken aan verbinding en connectie met je paard. Zodat je paard leert om uit zijn angst te komen.
-Leer je paard de wereld ontdekken op zijn tempo. En zorg dat je paard moedig word.
-Pas je training aan wanneer je paard vermoeid word.
-Ondersteun je paard in het herstelproces om weer optimaal te kunnen ontspannen.
Laat regelmatig de spieren en de bijhorende structuren los maken.
-Werk aan je eigen ontspanning zodat je zelf soepel beweegt en jij je paard niet in de weg zit.
En ga genieten van het samenzijn met je paard , frustratie is ook een vorm van spanning die heel veel invloed heeft daarover later meer.
Inmiddels weet ik goed welke resultaten ik kan verwachten na een behandeling sportmassage.
Ik heb zoveel paarden al zien opknappen. Dat is echt ongelooflijk.
Die paarden waar ik elke 8 tot 10 weken naar toe ga. Die blijven inmiddels lekker los in hun lichaam. Ze hebben nog weinig beperkingen en worden echt sterker beter en leniger op een nieuw niveau.
Dat is gaaf om te zien en gaaf om next level mee te mogen werken. 😊
Om het helemaal af te maken en onder het mom van beter voorkomen dan genezen. Wil ik je graag helpen. Want wat je niet weet kun je niet verbeteren. En de mensen die mij kennen weten dat ik altijd al mijn inzichten en kennis graag en veel met je wil delen. Ik hou ook nooit wat achter de hand. Daar heb ik niets aan. Tenslotte zijn de paarden ermee geholpen wanneer alles steeds beter op mekaar afgestemd word.
Ik ga je 5 oorzaken geven die beweging beperken. En als je daar in de toekomst extra aandacht aan geeft dan heb je daar op zijn minst al winst geboekt.
Het voordeel is dat je er direct mee aan de slag kunt.
1 Spanning is een oorzaak die rechtstreeks beweging beperkt.
Paarden die heel vaak onder spanning staan zijn meestal super alert op de omgeving en nieuwe prikkels. Ze staan continue in opperste paraatheid om er meteen vandoor te gaan. Door de adrenaline die continue door het lichaam giert moet het lichaam extra inspanningen leveren om de afvalstoffen tijdig af te voeren. En als dit niet goed verloopt ontstaat er spierpijn.
De spieren verliezen hun flexibiliteit en worden nog maar weinig doorbloed.
Oplossing: Je paard gaan leren, hoe hij leert ontspannen nadat zijn alarmbellen weer eens zijn afgaan.
2 Spierpijn door overbelasting is een oorzaak die beweging acuut beperkt. Teveel dezelfde oefening herhalen zorgt ervoor dat spieren te hard moeten werken en te weinig hersteltijd krijgen. Bij een hoge trainingsintensiteit moet het lymfestelsel meer afvalstoffen afvoeren.
Dit kan enkel in de rust tijd. Ga je de volgende dag weer dezelfde training rijden dan geraken de spieren overbelast en lopen ze letterlijk vol.
Oplossing: Trainingen afwisselen en variëren in houding en oefening.
3 Te weinig bewegen is een oorzaak die ruime beweging op termijn beperkt.
Je zou ervan verbaasd zijn hoe weinig initiatief paarden nemen in de wei. Tis niet omdat ze buiten staan dat ze dan veel bewegen. Nochtans om alle structuren optimaal te laten werken in het lichaam zal je het paard van beweging moeten voorzien.
De beweging zorgt ervoor dat je paard soepel blijft en niet letterlijk vast roest. Soepelheid heeft te maken met gewrichten die bestaan uit schokdempers en ervoor zorgen dat 2 botten t.o.v. mekaar kunnen buigen en strekken. Staat je paard veel stil zeker wanneer het paard een volwassen leeftijd van +12 bereikt dan kunnen gewrichten al zeer vroeg stijf en pijnlijk worden en dat willen we natuurlijk niet.
Oplossing: Per dag minimaal 10 min beweging geven. Dat mag zelfs in stap.
4 Te weinig buikspieren is een oorzaak die beweging beperkt omdat de opgewekte energie niet door kan stromen door de wervelkolom richting de voorhand.
Een paard waarmee we rijden hoort sterke buikspieren te hebben. Kortweg gezegd sterke buikspieren zorgen voor de houding waarbij de rug opbolt i.p.v. hol is. En de houding is belangrijk wanneer we rijden omdat een paard met een weggedrukte rug veel spanning in de spieren opbouwt en de kans reëel is dat zijn rugwervels tegen mekaar drukken wat erg pijnlijk is. En we willen juist dat de wervelkolom vrij en bewegelijk is.
Oplossing: Ervoor zorgen dat je voor 85 % van je training de buikspieren activeert. Door je paard niet te laten slenteren maar actief te laten stappen/draven/grote gesprongen galop te rijden.
5 Slecht passend harnachement is een oorzaak die beweging pijnlijk maakt.
Een zadel dat te breed of te smal is direct verantwoordelijk voor spierafname. Omdat de spier niet optimaal doorbloed word bij het langer en korter worden. Ze word letterlijk afgekneld en sterft af.
Spieren zorgen voor beweging maar ook voor bescherming van het skelet en stabilisatie van botten t.o.v. mekaar. Bijv. De spieren die over de schoft en de wervelkolom lopen beschermen de wervels en het kanaal waar de zenuwbaan doorloopt. Het is belangrijk dat de afstand tussen de wervels hetzelfde blijft en niet ergens inknikt waardoor de toppen tegen mekaar komen en de zenuw uiteindes die de spieren aansturen geklemd komen te zitten tussen de toppen. Dit is erg pijnlijk en zorgt ervoor dat de spieren slecht worden aangestuurd en de beweging verstoord word.
Oplossing: Zorg voor een goed passend zadel dat op je paard is aangemeten door een vakkundig zadelpasser. Vergis je niet in het hoofdstel. Rondom het hoofd zitten ook gevoelige zenuw uiteindes.
Wanneer deze afgekneld geraken door een te strakke neusriem of een hoofdstel dat niet past of schuurt dan heb je ongetwijfeld spanning en discomfort waardoor heel je managment als een kaartenhuisje in mekaar zakt.
En zo zie je maar dat alles nauw samenhangt en verbonden is. En het heel gemakkelijk is om iets over het hoofd te zien. Of je nu 1 paard rijd of meerdere paarden rijd. Zelfs voor mij is het belangrijk dat ik de puntjes op de I zet. En niet blind word voor dingen die zo vaak voorkomen dat ze gewoonte worden. Maar in feite niet acceptabel zijn.
Mijn mening mijn waarheid 1 van de zovelen en je hoeft hem niet klakkeloos te volgen.
Soms ben je op dit punt in je leerproces de beste versie van jezelf die je nu kunt zijn.
Ik heb ook alles stap voor stap moeten leren. En inmiddels heb ik al aardig wat kennis en inzichten verzameld, echter er blijft ruimte voor verbetering. Maar ik kan je wel vertellen dat met kleine aanpassingen doorvoeren het vaak een wereld van verschil kan betekenen voor je paard.
Mijn grootste eye opener sinds de kerstvakantie en misschien wel dé belangrijkste van de afgelopen 10 j is echt tot in de kern werken aan de ontspanning bij je paard.
Tis niet genoeg dat je paard rustig stil blijft staan. Nee tis pas goed als hij bewust kan schakelen vanuit zijn instinct terug naar verbinding en dat is waar Horsemanship om de hoek komt kijken en alles mogelijk word.

 

Ik help je om je paard los te rijden

Je paard goed losrijden is vaak moeilijker dan je denkt. 

In deze podcast geef ik je structuur en oefeningen die je helpen bij het losrijden van je paard. Waardoor alles logisch op mekaar aansluit en je niets over het hoofd ziet.
Wil jij weten hoe ik losrijden aanpak? Hoe ik overzicht houd en een plan van aanpak heb?

Ik meld mij aan