Al in je valkuil gevallen?

Ik merk de laatste dagen dat mijn mindset hoe dan ook veranderd is. Normaal gezien ben ik altijd super positief en kan ik tegenslagen altijd wel ombuigen naar iets positief. Ik zit zo in mekaar en ik haal er kracht en motivatie uit.

Echter gisteren had ik echt mijn dip bereikt. En dat komt omdat alles wat je gewend bent om te doen om naar uit te kijken van ons afgepakt is. ( klinkt dramatisch maar zo voelt het wel)
We kunnen voorlopig god weet hoe lang nog niet op vakantie, we mogen niet meer lessen, maar we kunnen ook geen leuke strandritten meer maken, een clinic hier of daar zit er voor het eerst ook niet meer in. Ik heb dus momenteel ook niets om naar uit te kijken. Bedacht ik mezelf. En ik heb dat nodig merk ik nu.
En dat is voor mij dus valkuil Nr 1 niets om naar uit te kijken = geen doel voor ogen.
Help ik heb geen plan B! Alhoewel we denk ik best nog een plan c en een plan d alvast kunnen voorbereiden.
Eerder had ik elke woensdag les en deden we grondwerk of longeren of tegenwoordig ook DLL.
Maar nu is het allemaal stil gevallen en moet ik dus zelf de koe bij de horens vatten.
En wat ik nodig heb is structuur, routine en een doel. En dat word mijn plan de komende 5 weken.
Ik stop met zomaar wat te doen. En ik ga een trainingsschema opstellen. Dat me hierbij helpt.
Om de draad goed vast te houden en elke dag een beetje beter te worden.
Maar eerst en vooral wil ik gaan bepalen hoeveel vrije tijd ik ter beschikking heb, met welke bewegingsconditie ik aan de slag wil gaan en dan weet ik ook wanneer ik welke vrije dagen ik bewust kan inplannen. En mijn doel bepalen.
Mijn doel is om Paddy steeds sterker te maken vanaf de grond zodat hij actief leert bewegen en reageren waarbij hij zijn bovenlijn fijn kan oprekken en zowel voorwaarts neerwaarts draagt als voorwaarts en horizontaal. Waarbij hij steeds beter de balans vind en er ook een stuur op komt.
En we echt kunnen gaan schakelen.
Ik wil hier 5 dagen per week kort aan werken. En Plan nu 2 a 3 vrije dagen in. We zitten nu in de lente d.w.z. dat de temperaturen nu op zijn best zullen zijn om de komende maanden te trainen.  Ik verwacht dat ik bij + 28° toch weer minder ga trainen. Dus dan schakelen we vanzelf een tandje terug.
Ik kies voor een  Recreatieconditie hier krijgt je paard  4x beweging die hij nodig heeft om het ruitergewicht goed te kunnen dragen alleen ik ga hem aanpassen op Paddy aangezien we nog niet rijden.
Maar ik hem wel sterker wil maken en alle hulpen vanaf de grond goed bevestigen.
En d.m.v. een gevarieerd trainingsschema. En dat word mijn routine.
En ik wil gebruik maken van de supercompensatie. supercompensatie is het stukje dat je gaat opbouwen en het punt waarop je paard steeds sterker, beter en gespierder word.
Bijv. Jij begint altijd met een training bij het begin waarbij je een grens gaat opzoeken. Na de training is het paard vermoeid en is hij iets minder sterk dan voorheen. Het paard gaat in de loop der uren weer herstellen en het lichaam is zo regulerend dat het net een beetje beter hersteld dan voorheen.
En dan zou ik mijn Plan B voor de komende maand April vrij goed op orde moeten hebben. Zodat uitstel geen afstel word. Ik daadwerkelijk progressie blijf maken en Paddy sterker word en zijn bovenlijn beter ontwikkeld.
En alle begin zal moeilijk zijn om het vol te houden en daadwerkelijk verbetering te merken en te voelen. Maar na een week of 5 weet ik dat het makkelijker word.
Daarnaast wil ik mijn bevindingen bij houden in een dagboekje zodat ik later terug kan kijken, hoe ben ik naar een bepaald doel toe gegroeid wat en hoe heb ik het precies gedaan.
Dit is dan weer nuttig na een vakantie wanneer je de draad weer eens moet oppikken. En ik het al vanzelfsprekend vind waar ik ben gebleven maar de kleine stapjes die ik heb gezet inmiddels ben vergeten. Maar die wel het verschil maken.

Goal- make plan – get to work – stick to it – reach goal – Be happy

Ik ben de laatste dagen druk druk dat het me er soms zelfs bij inschiet om nieuwe facebook posts te schrijven. En ik vind het eigenlijk altijd wel heel erg leuk om te doen. In begin 2 j geleden vond ik het heel erg moeilijk en wist ik vaak helemaal niet hoe ik eraan moest beginnen.
Maar ik rij nu al meer dan een jaar niet meer. En toch helpt het mij om mijn coördinatie up to date te houden. Want 2 weken terug mocht ik plaats nemen op de rug van een zeer leuke Ijslander en ik kon er zo mee weg rijden. En ik had ook helemaal niet het idee dat ik een black out had zoals vroeger.
Ik kon lekker voelen en aanvullen waar nodig was. Heerlijk! En dat omdat schrijven mij hierbij helpt.
Ik zit misschien dus niet op mijn paard en in praktijk loop ik er meer naast. 😊 Maar in mijn hoofd is het als de dag van gisteren.  Ook dat kun je blijven trainen blijkt.
Vorig weekend mocht ik een workshop gaan geven bij zeer gemotiveerde dames die wel een stok achter de deur konden gebruiken. Ze wilden graag een duidelijke houvast waarmee ze stap voor stap kunnen groeien, leren en de conditie van het paard verbeteren.
En daar wist ik wel raad mee. Dus gingen we kijken hoe wat waar en wanneer.
De geheimen om echt verandering te brengen is een DOEL STELLEN. En dat doel stellen dat hadden ze al.
Maar om daar te geraken heb je ook nog een PLAN nodig.
Een goed plan houd rekening met hoeveel tijd je kunt besteden wanneer je wel en niet kunt en hoeveel trainingen een bepaalde conditie nodig heeft.
Het enige dat je dan nog hoeft te doen is variatie toe te voegen zodat het niet saai word en je alles kunt trainen.
Lenigheid, conditie , kracht, uithoudingsvermogen.
Het resultaat is dat je paard beter gaat bewegen, sterker word en soepeler.
Het volgende dat je moet doen is GET TO WORK je zult het toch moeten doen. Ongeacht of het koud is, donker, je moe bent en geen zin hebt. Maar dat laatste verdwijnt sowieso. Als je een week of 5 verder bent. En je geraakt in het ritme dan begin je het verschil duidelijk te voelen en word het gemakkelijker en dan wil jet niet meer los laten. Dan garandeer ik je nu al.
Dat is waar je AAN DE GANG MOET BLIJVEN.
Want dat brengt je uiteindelijk bij je doel.
Zal het gemakkelijk gaan ? Nee dat kan ik je al zeggen.
Maar je maakt elke keer een kleine stap voorwaarts.
En succes of conditie komt niet vanzelf op je pad je moet ervoor gaan om het te kunnen halen.
En als je dan terug kijkt waarvan je komt wees dan maar apentrots.
Herken jij dit ook?
Wil jij ook graag een stok achter de deur? Ik kan je ermee helpen het doel moet je zelf stellen maar ik kom graag je plan je route mee uitstippelen. En je krijgt een berg aan oefeningen van me.
Het staat nog niet op mijn website maar het zit wel in de mogelijkheden.
Als ik tijd vind voeg ik het gauw toe. Mocht je interesse hebben laat het mij dan even weten

Vraag maar een mooi boek aan Sinterklaas

Je hebt vanochtend een les gereden en tijdens de les gaat het altijd een stuk beter. Jij kan uitvoeren en de hulpen geven hoe ze bedoeld zijn. En een extra paar ogen in de rijbaan helpt je daarbij. De volgende training stap je met dezelfde intentie op je paard echter de uitvoering komt nog niet eens in de buurt van je les.

Herken je dat gevoel?

Vreselijk irritant. En probeer dan nog maar eens je emoties te bedwingen en neutraal te houden. Want je wil het zo graag goed doen en je bakt er niets van.
Het word nog erger als je 1,5 week niets gedaan hebt. Dan is je geheugen en je motoriek helemaal een zeef.
Hoe komt het toch dat het zo lang duurt voor een handeling erin gebakken zit en het als vanzelf gaat?
Wel volgens de statistieken hebben wij als mens ongeveer 1000 uren nodig om ons op je gemak te voelen in het zadel. En heeft het paard er 300 uren nodig om zich op zijn gemak te voelen met een ruiter op zijn rug.
Als je weet dat er 365 dagen in een jaar zitten en een ideale training maar 45 min duurt. En we zelfs niet elke dag rijden maar hooguit een keer of 4 per week.
Dan hoef ik je niet uit te leggen dat het gewoon moeilijk is om goed te leren rijden en dat er veel tijd in kruipt. Zeker als je maar 1 paard hebt. En we zijn er nog zuinig op ook.
Een gouden tip die mij al zoveel heeft geholpen. Zelfs op de dag van vandaag nog.
Elke keer als ik een les heb gehad schrijf ik elke minuut elke gevoel elke beweging die ik voelde en kon verbeteren op in een soort dagboek en het helpt mij ontzettend veel wanneer ik wil gaan rijden als mijn black out optreed. Om terug in het gevoel te zitten en te memoriseren welke dingen je kunt verwachten en hoe je ze zelfstandig oppakt.
Tuurlijk stap, draf en galop die bewegingen die zijn heel goed eigen. Zeker als je al zoveel jaren rijd. Dat verleer je niet meer.
Maar het zijn alle verdere kleine details die vaak niet zichtbaar maar wel voelbaar zijn die je zo weer kwijt bent.
Als ik mijn lesboeken opnieuw raadpleeg en doorneem dan denk ik altijd aja zo ging het ook alweer.
Van onschatbare waarde zijn ze. En weet je waarom?
Omdat je ze zelf hebt geschreven. Je hebt in je eigen woorden beschreven hoeveel je nodig hebt, hoe lang, hoe kort, hoe zacht je moet, hoeveel druk je mag.
En alleen jij begrijpt dat. En je hersenen zitten meteen in het gevoel omdat het helemaal van jou is.
Dus binnenkort is het Sinterklaas. Ik zou een mooi groot en dik boek vragen en meteen beginnen schrijven.
En op de voorlaatste pagina schreef ik altijd een brief naar mezelf. Mijn diepste wens, mijn grootste droom, mijn doel.
En aangezien ik toch wel een tijdje met mijn boek deed. Als ik dan bijna bij de laatste pagina kwam was ik natuurlijk alweer vergeten wat ik toentertijd had geschreven.
Maar was het wel fijn terug lezen.
Ik kreeg afgelopen week zin om weer te gaan challengen 😊
Heb je het al meegekregen op facebook?
Ja ik vond het vorig jaar erg leuk om te doen en jullie hierbij te helpen. En alleen al door eraan te denken krijg ik er alweer zin in. Echter mijn doel voor dit jaar is om nog meer mensen te bereiken en ervoor te zorgen dat iedereen kan werken aan het ideale Rijpaard. Want zeg nu zelf.
We doen elke dag zo ons best voor ons paard met de beste intenties, als daar geen super fijne samenwerking uit voortvloeit dan weet ik het ook niet meer.
Dus het idee ontstond en de challenge zal zijn in 5 stappen het ideale Rijpaard.
Want een goede samenwerking tussen ruiter en paard is een veilig en betrouwbaar paard waar je heel veel plezier mee kunt beleven.
Iedereen mag en kan GRATIS deelnemen.
Je hoeft je enkel tijdig in te schrijven. En de challenge zal 5 dagen duren en weer doorgaan in de kerstvakantie.
Maandag ochtend 23 December starten we tot Vrijdag 27 December.

https://spiereninconditie.activehosted.com/f/82

En mocht je nog vriendinnen hebben die het verdienen om een ideaal Rijpaard te hebben. Maak ze dan maar attent op de challenge hoe meer zielen hoe meer vreugde.

 

Ik help je om je paard los te rijden

Je paard goed losrijden is vaak moeilijker dan je denkt. 

In deze podcast geef ik je structuur en oefeningen die je helpen bij het losrijden van je paard. Waardoor alles logisch op mekaar aansluit en je niets over het hoofd ziet.
Wil jij weten hoe ik losrijden aanpak? Hoe ik overzicht houd en een plan van aanpak heb?

Ik meld mij aan