Inmiddels weet ik goed welke resultaten ik kan verwachten na een behandeling sportmassage.
Ik heb zoveel paarden al zien opknappen. Dat is echt ongelooflijk.
Die paarden waar ik elke 8 tot 10 weken naar toe ga. Die blijven inmiddels lekker los in hun lichaam. Ze hebben nog weinig beperkingen en worden echt sterker beter en leniger op een nieuw niveau.
Dat is gaaf om te zien en gaaf om next level mee te mogen werken. 😊
Om het helemaal af te maken en onder het mom van beter voorkomen dan genezen. Wil ik je graag helpen. Want wat je niet weet kun je niet verbeteren. En de mensen die mij kennen weten dat ik altijd al mijn inzichten en kennis graag en veel met je wil delen. Ik hou ook nooit wat achter de hand. Daar heb ik niets aan. Tenslotte zijn de paarden ermee geholpen wanneer alles steeds beter op mekaar afgestemd word.
Ik ga je 5 oorzaken geven die beweging beperken. En als je daar in de toekomst extra aandacht aan geeft dan heb je daar op zijn minst al winst geboekt.
Het voordeel is dat je er direct mee aan de slag kunt.
1 Spanning is een oorzaak die rechtstreeks beweging beperkt.
Paarden die heel vaak onder spanning staan zijn meestal super alert op de omgeving en nieuwe prikkels. Ze staan continue in opperste paraatheid om er meteen vandoor te gaan. Door de adrenaline die continue door het lichaam giert moet het lichaam extra inspanningen leveren om de afvalstoffen tijdig af te voeren. En als dit niet goed verloopt ontstaat er spierpijn.
De spieren verliezen hun flexibiliteit en worden nog maar weinig doorbloed.
Oplossing: Je paard gaan leren, hoe hij leert ontspannen nadat zijn alarmbellen weer eens zijn afgaan.
2 Spierpijn door overbelasting is een oorzaak die beweging acuut beperkt. Teveel dezelfde oefening herhalen zorgt ervoor dat spieren te hard moeten werken en te weinig hersteltijd krijgen. Bij een hoge trainingsintensiteit moet het lymfestelsel meer afvalstoffen afvoeren.
Dit kan enkel in de rust tijd. Ga je de volgende dag weer dezelfde training rijden dan geraken de spieren overbelast en lopen ze letterlijk vol.
Oplossing: Trainingen afwisselen en variëren in houding en oefening.
3 Te weinig bewegen is een oorzaak die ruime beweging op termijn beperkt.
Je zou ervan verbaasd zijn hoe weinig initiatief paarden nemen in de wei. Tis niet omdat ze buiten staan dat ze dan veel bewegen. Nochtans om alle structuren optimaal te laten werken in het lichaam zal je het paard van beweging moeten voorzien.
De beweging zorgt ervoor dat je paard soepel blijft en niet letterlijk vast roest. Soepelheid heeft te maken met gewrichten die bestaan uit schokdempers en ervoor zorgen dat 2 botten t.o.v. mekaar kunnen buigen en strekken. Staat je paard veel stil zeker wanneer het paard een volwassen leeftijd van +12 bereikt dan kunnen gewrichten al zeer vroeg stijf en pijnlijk worden en dat willen we natuurlijk niet.
Oplossing: Per dag minimaal 10 min beweging geven. Dat mag zelfs in stap.
4 Te weinig buikspieren is een oorzaak die beweging beperkt omdat de opgewekte energie niet door kan stromen door de wervelkolom richting de voorhand.
Een paard waarmee we rijden hoort sterke buikspieren te hebben. Kortweg gezegd sterke buikspieren zorgen voor de houding waarbij de rug opbolt i.p.v. hol is. En de houding is belangrijk wanneer we rijden omdat een paard met een weggedrukte rug veel spanning in de spieren opbouwt en de kans reëel is dat zijn rugwervels tegen mekaar drukken wat erg pijnlijk is. En we willen juist dat de wervelkolom vrij en bewegelijk is.
Oplossing: Ervoor zorgen dat je voor 85 % van je training de buikspieren activeert. Door je paard niet te laten slenteren maar actief te laten stappen/draven/grote gesprongen galop te rijden.
5 Slecht passend harnachement is een oorzaak die beweging pijnlijk maakt.
Een zadel dat te breed of te smal is direct verantwoordelijk voor spierafname. Omdat de spier niet optimaal doorbloed word bij het langer en korter worden. Ze word letterlijk afgekneld en sterft af.
Spieren zorgen voor beweging maar ook voor bescherming van het skelet en stabilisatie van botten t.o.v. mekaar. Bijv. De spieren die over de schoft en de wervelkolom lopen beschermen de wervels en het kanaal waar de zenuwbaan doorloopt. Het is belangrijk dat de afstand tussen de wervels hetzelfde blijft en niet ergens inknikt waardoor de toppen tegen mekaar komen en de zenuw uiteindes die de spieren aansturen geklemd komen te zitten tussen de toppen. Dit is erg pijnlijk en zorgt ervoor dat de spieren slecht worden aangestuurd en de beweging verstoord word.
Oplossing: Zorg voor een goed passend zadel dat op je paard is aangemeten door een vakkundig zadelpasser. Vergis je niet in het hoofdstel. Rondom het hoofd zitten ook gevoelige zenuw uiteindes.
Wanneer deze afgekneld geraken door een te strakke neusriem of een hoofdstel dat niet past of schuurt dan heb je ongetwijfeld spanning en discomfort waardoor heel je managment als een kaartenhuisje in mekaar zakt.
En zo zie je maar dat alles nauw samenhangt en verbonden is. En het heel gemakkelijk is om iets over het hoofd te zien. Of je nu 1 paard rijd of meerdere paarden rijd. Zelfs voor mij is het belangrijk dat ik de puntjes op de I zet. En niet blind word voor dingen die zo vaak voorkomen dat ze gewoonte worden. Maar in feite niet acceptabel zijn.
Mijn mening mijn waarheid 1 van de zovelen en je hoeft hem niet klakkeloos te volgen.
Soms ben je op dit punt in je leerproces de beste versie van jezelf die je nu kunt zijn.
Ik heb ook alles stap voor stap moeten leren. En inmiddels heb ik al aardig wat kennis en inzichten verzameld, echter er blijft ruimte voor verbetering. Maar ik kan je wel vertellen dat met kleine aanpassingen doorvoeren het vaak een wereld van verschil kan betekenen voor je paard.
Mijn grootste eye opener sinds de kerstvakantie en misschien wel dé belangrijkste van de afgelopen 10 j is echt tot in de kern werken aan de ontspanning bij je paard.
Tis niet genoeg dat je paard rustig stil blijft staan. Nee tis pas goed als hij bewust kan schakelen vanuit zijn instinct terug naar verbinding en dat is waar Horsemanship om de hoek komt kijken en alles mogelijk word.
Was jouw paard vandaag ook redelijk fris ?
Is het je gelukt om tussen de feesttafels door je paard te rijden?
Vanmiddag was ik aan de praat over paarden uiteraard. En het ging erover dat de paarden wel erg fris zijn de afgelopen dagen.
En voor een handjevol paarden is het ideaal dat het paard fris is en ze een 2 de energie vinden. Echter voor een groot deel van de paarden levert het extra veel spanning op. Met als resultaat dat de benen vaak meer in de lucht hangen dan braaf op de grond.
Op het moment dan het gebeurd dan vloek je waarschijnlijk en zeg je waarschijnlijk
“ hallo doe eens normaal” En verder hoop je dat je verdere lanceringen blijft uitzitten.

Welke invloed heeft de koude op de rug en onrechtstreeks op het gedrag van paarden?

Want we steken het bijna altijd op het koude weer.
En ja dat helpt mee maar dat is het niet alleen.
Koud ijzig weer zorgt er bij ons voor maar ook bij paarden dat we minder soepel in ons lichaam bewegen dan dat we eigenlijk zouden willen.
Tis koud dus onbewust span jij je spieren aan om je organen te beschermen en het warmer te krijgen. Dus we zijn niet optimaal ontspannen en vrij bewegen word lastiger. Laat staan vloeiend de bewegingen van je paard volgen.
De paarden die gebruiken net hetzelfde systeem in hun lichaam en spannen hun spieren ook aan om minder kou te hebben. De spieren gaan instinctief aanspannen om het warmer te krijgen.
Want spieren worden warmer als ze werken. En op deze manier kunnen ze de organen die veilig onder de ribbenkast zitten beschermen tegen onderkoeling.
Omdat de spierspanning omhoog gaat en dan met name de spieren van de bovenlijn word meteen de beweging beperkt en word het lastiger om de eerste 10 min lekker los te bewegen.
Een strakke bovenlijn is zeer onaangenaam en vaak ook pijnlijk voor het paard.
D.w.z. dat het paard zijn rug hol trekt i.p.v. bol maakt. Vervolgens nemen wij plaats in het zadel juist op de gevoeligste plaats van het ganse lichaam. En het paard kan soms niet anders dan verzet vertonen om aan te geven dat het zich ongemakkelijk voelt en wil hierbij eigenlijk dat je van zijn rug afgaat.
Naarmate dat het paard opwarmt zal de spanning ook snel afvloeien. En zal de prikkel van ongemak verdwijnen bij het paard. Zorgen dat je paard zijn warmte nog behoud de eerste 15 min helpt je om ervoor te zorgen dat je paard geen ongewenst gedrag gaat vertonen.
Een uitrijdeken kan daar bij helpen. Of je paard kort beweging geven zonder ruiter op zijn rug helpt ook. Echter mis je dan wel de warming up die eigenlijk ervoor zorgt dat je paard soepeler word alvorens je gaat draven en losrijden. Wat weer blessures kan veroorzaken.
Ben je van mening dat je paard wel uit te zitten is tijdens het verzet en hij wordt vanzelf wel warm. Dan kan het ongewenst gedrag wel eens gelinkt worden aan het plaats nemen in het zadel waarbij er veel spanning plaats vind en het paard dit gaat linken met de ruiter.
En het eerste probleem is ontstaan zonder dat je er erg in had.
Want een paard dat veel adrenaline voert vanwege spanning en pijn leert niets en probeert instinctief alleen maar zo snel mogelijk om van het ongemak vanaf te geraken.
Dus wanneer je paard de volgende keer erg fris is. Kijk dan even vanaf welke temperaturen je paard fris word. En zorg dat je bij het opzadelen/ instappen zo weinig mogelijk warmte verliest. Om zoveel mogelijk ontspanning, connectie en verbinding te bewaren bij de warming up. Zonder dat je paard zich ongemakkelijk voelt.
Want je paard is altijd eerlijk op elk moment.
Naarmate we beter leren begrijpen wat er precies gebeurd en waarom je paard instinctief handelt zoals hij handelt. Wordt het samenwerken met je paard er alleen maar beter op.
Succes
Ik ben de laatste dagen druk druk dat het me er soms zelfs bij inschiet om nieuwe facebook posts te schrijven. En ik vind het eigenlijk altijd wel heel erg leuk om te doen. In begin 2 j geleden vond ik het heel erg moeilijk en wist ik vaak helemaal niet hoe ik eraan moest beginnen.
Maar ik rij nu al meer dan een jaar niet meer. En toch helpt het mij om mijn coördinatie up to date te houden. Want 2 weken terug mocht ik plaats nemen op de rug van een zeer leuke Ijslander en ik kon er zo mee weg rijden. En ik had ook helemaal niet het idee dat ik een black out had zoals vroeger.
Ik kon lekker voelen en aanvullen waar nodig was. Heerlijk! En dat omdat schrijven mij hierbij helpt.
Ik zit misschien dus niet op mijn paard en in praktijk loop ik er meer naast. 😊 Maar in mijn hoofd is het als de dag van gisteren.  Ook dat kun je blijven trainen blijkt.
Vorig weekend mocht ik een workshop gaan geven bij zeer gemotiveerde dames die wel een stok achter de deur konden gebruiken. Ze wilden graag een duidelijke houvast waarmee ze stap voor stap kunnen groeien, leren en de conditie van het paard verbeteren.
En daar wist ik wel raad mee. Dus gingen we kijken hoe wat waar en wanneer.
De geheimen om echt verandering te brengen is een DOEL STELLEN. En dat doel stellen dat hadden ze al.
Maar om daar te geraken heb je ook nog een PLAN nodig.
Een goed plan houd rekening met hoeveel tijd je kunt besteden wanneer je wel en niet kunt en hoeveel trainingen een bepaalde conditie nodig heeft.
Het enige dat je dan nog hoeft te doen is variatie toe te voegen zodat het niet saai word en je alles kunt trainen.
Lenigheid, conditie , kracht, uithoudingsvermogen.
Het resultaat is dat je paard beter gaat bewegen, sterker word en soepeler.
Het volgende dat je moet doen is GET TO WORK je zult het toch moeten doen. Ongeacht of het koud is, donker, je moe bent en geen zin hebt. Maar dat laatste verdwijnt sowieso. Als je een week of 5 verder bent. En je geraakt in het ritme dan begin je het verschil duidelijk te voelen en word het gemakkelijker en dan wil jet niet meer los laten. Dan garandeer ik je nu al.
Dat is waar je AAN DE GANG MOET BLIJVEN.
Want dat brengt je uiteindelijk bij je doel.
Zal het gemakkelijk gaan ? Nee dat kan ik je al zeggen.
Maar je maakt elke keer een kleine stap voorwaarts.
En succes of conditie komt niet vanzelf op je pad je moet ervoor gaan om het te kunnen halen.
En als je dan terug kijkt waarvan je komt wees dan maar apentrots.
Herken jij dit ook?
Wil jij ook graag een stok achter de deur? Ik kan je ermee helpen het doel moet je zelf stellen maar ik kom graag je plan je route mee uitstippelen. En je krijgt een berg aan oefeningen van me.
Het staat nog niet op mijn website maar het zit wel in de mogelijkheden.
Als ik tijd vind voeg ik het gauw toe. Mocht je interesse hebben laat het mij dan even weten

Jij hebt het beste voor met je paard!

En je wil praktijkvoorbeelden horen. Hoe werkt de biomechanica in de praktijk. 

Dat kan door je aan te melden voor mijn maandelijks magazine per email, waarbij je wekelijks gouden tips ontvangt om nog betere trainingsresultaten te halen.

Meld je hier aan