Ook als het slecht weer is en je geen zin hebt. 2 vliegen in 1klap. Je paard word er fit en vitaal van. En jij hebt er precies om dezelfde redenen ook baat bij. Want alle beetjes helpen en kunnen een wereld van verschil maken.

1-  Beweging zorgt ervoor dat het paard soepel blijft en dat de spieren intact blijven. Na een training heb je afhankelijk van de supercompensatie ongeveer 72 u profijt van de toegenomen kracht en elasticiteit. Train je niet of geef je geen beweging binnen de 72 u dan gaat het stukje kracht en elasticiteit dat na het inwendig herstelproces van de vorige training toegenomen is terug afnemen.

2-  Beweging zorgt ervoor dat de gewrichten gezond en veerkrachtig blijven, dat de schokdemping tussen 2 samenkomende botten optimaal veerkrachtig blijft. En deze haalt zijn veerkrachtigheid uit beweging.

3-  Beweging zorgt ervoor dat je paard mentaal in balans blijft. In sommige landen worden de paarden nog in kuddes gehouden in grote natuurgebieden. Echter de meeste rijpaarden in de Benelux hebben die luxe juist niet. Ze worden op veel kleinere opp. Gehouden liefst met minimaal 2 bij mekaar. Ze krijgen hun voer in buffetvorm aangeboden a volonté Dat maakt dat het soms saai word voor de paarden en ze vaak alsnog op een rustdag in de wei te weinig bewegen. En eigenlijk te weinig uitdaging hebben.

4-  Beweging zorgt ervoor dat de systemen in het lichaam optimaal blijven werken en niet stil vallen. En dan denk ik aan de meest voor de hand liggende systemen waarbij er in het begin van een training energie vrij komt die ervoor zorgt dat het paard opgewarmd wordt om fysieke inspanningen te kunnen leveren en het lymfesysteem dat afvalstoffen, ziektekiemen, stress ( adrenaline) tijdig afgevoerd . En daarbuiten zijn er nog veel meer stelsels in het lichaam aanwezig die elk hun werkingen hebben maar die allemaal afhankelijk zijn van mekaar en in gang worden gezet door beweging.

5-  Beweging zorgt ervoor dat het paard minder snel oud word. Vanaf een leeftijd van 8 jaar is het paard volledig volgroeid en ontwikkeld en zal het paard heel traag stilletjes ouder worden. Hou je het paard elke dag in beweging ook al is het maar 10 min minimaal waarbij alle systemen even schakelen dan zal het degeneratieproces veel trager verlopen.

En hoe moet de beweging er dan uit zien?

Beweging is beweging. Maar probeer wel om genoeg variatie aan te brengen.
Zodat je spieren niet té lang té veel té vaak belast. En waarbij andere spiergroepen te weinig aangesproken worden. Dit is van belang om overbelasting te voorkomen en het herstelproces de kans te geven om te herstellen en sterker te worden dan voorheen.

Je kunt rijden, handwerken, grondwerken, longeren, obstakeltraining inzetten. Maar ook balkjes en een buitenrit. En dit zijn dan actieve trainingen. Maar ik geef aan dat je eigenlijk elke dag je paard van beweging zou moeten voorzien omdat het gezond is voor je paard en om alles in optimale conditie te laten functioneren. Waarbij je een rustdag vervangt door 10 min stappen aan de hand of onder het zadel.

Vaak hebben we wel beeld bij een actieve training maar totaal niet bij beweging geven met een lage intensiteit waarbij het puur draait om de inwendige systemen even een boost te geven even actiever te maken.

Ik help je even op weg. Wat je dan zou kunnen doen in 10 min.

– Je kan een stukje gaan stappen op het harde van het erf af.
– Als je accommodatie groot is kun je een hele route gaan uitstippelen door de gangen langs de weien, door de rijbaan, over het track, langs …. Wees creatief.
– Onder het zadel 10 min in de rijbaan gaan stappen. En hierbij te trachten op een zo laag mogelijke halshouding met een zachte verbinding. Hierbij neemt het lig nuchae het over van de buikspieren en brengt de rug omhoog. Dus geen zorgen over het wegdrukken van de rug.
– Stappen en slalommen rond pionnen
– Samen los door de rijbaan en je paard laten volgen speel met de gangen.

Deze 10 min inspanning lijken misschien saai en overbodig maar ze zijn dus wel van groot belang.

Wil je graag deze blog downloaden als geheugensteun voor op stal. Geen probleem klik dan hieronder op de button.

Pdf – 5 redenen om beweging te geven

 

 

 

In 7 van de 10 gevallen is de spierspanning te hoog opgelopen bij onze paarden en hebben we het niet eens in de gaten.

Maar het zorgt er wel rechtstreeks voor dat ons paard steeds minder goed gaat bewegen. En nog erger de té hoge spanning vaak in de halsregio, de rug en het si gewricht word al gauw pijnlijk.

Nemen we dan ook nog eens plaats op de rug, dan is het niet raar dat het paard in de beweging verzet laat zien. Kleine signalen kunnen ook al een teken van verzet zijn die in een begin stadium niet eens opvallen. Maar vele signalen bij mekaar mag je niet negeren. Dan is het zaak om de oorzaak van het verzet te zoeken en weg te nemen zoveel als mogelijk.

De pijnlijkheid die het paard uiteindelijk ervaart ontstaat omdat de spieren niet meer herstellen en de verzuring achterblijft in de spieren. Wanneer de spieren vermoeid zijn en niet goed meer functioneren krijgen ze ook meer moeite om de onderliggende gewrichten te stabiliseren. En zelfs dit kan pijn veroorzaken. Denk maar aan een rug hernia bij mensen. De rugspieren hebben moeite met de wervelkolom in balans te houden en knikt op het zwakste punt in, waarbij de schokdempers ongelijk belast worden en beschadigen. Wanneer  bij het inknikken ook nog eens de zenuwbaan geraakt of geïrriteerd  word dan is het helemaal pijnlijk en straalt de pijn ook nog uit naar andere lichaamsdelen.

 

Welke oorzaken kunnen langdurige spierspanning teweeg brengen?

1 Te hoge adrenaline die word veroorzaakt door prikkels van buitenaf waarbij het paard sterk geprikkeld reageert. Omdat het nooit goed geleerd heeft om na de opgebouwde spanning te mogen ontspannen. Wij denken wel dat wanneer wij het paard kalmeren en hij minder snel gaat hij inmiddels  ontspannen is. Maar is het echt ontspanning vanuit vertrouwen? Vaak word de volgende hulp alweer gegeven en moet het paard met de volgende oefening aan de gang alvorens het paard de rust en het vertrouwen weer kon ervaren.

 

2 Oefeningen langdurig blijven herhalen. In het verloop van de training word het paard moe en kan het steeds moeilijker in de gevraagde houding met de juiste spanning en ontspanning blijven bewegen. Door de oefeningen toch maar te blijven herhalen met het idee dat het paard de oefening nog moet leren, geraken de spieren verzuurd en worden ze overbelast. Naarmate de spierverzuring aanwezig is is het herstelproces veel langer dan anders. Maar die krijgt het paard niet of te weinig omdat de volgende identieke training de dag erna weer op de agenda staat.

 

3 Overbelasting vanuit compensatie. Het paard is pijnlijk in een gewricht dit kan door leeftijd, door te weinig beweging, door stress, trauma, etc… en de bewegelijkheid van het gewricht word veel minder belast dan dat het normaal belast. Hierdoor gaat het paard zijn natuurlijke biomechanica aanpassen en net ietsje anders een beetje meer oncomfortabel bewegen. Hierdoor gaat het paard sommige regio’s anders belasten, verkeerd belasten en uiteindelijk overbelasten omdat in feite de oorzaak in het begin op een andere plek ligt.

 

4 Pijnlijk harnachement. Wanneer het paard met een slecht aangemeten zadel een ruiter moet dragen. En het is te smal dan gaat de schoftregio en de schouderregio snel spieratrofie krijgen. De spieren verdwijnen helemaal en kunnen dus ook niet goed meer de rug voorzien van stabilisatie waardoor het paard pijnlijke schouders krijgt. En op de voorhand met steeds kortere pasjes gaat lopen. En automatisch spanning meebrengt.

 

5 Het paard begrijpt de drijvende hulpen niet. Men is geneigd om steeds grotere drijvende hulpen te gaan geven waarbij we graag wensen dat het paard onmiddellijk voorwaarts reageert. Het paard denkt mee en bereid zich al voor op de volgende schop die gaat volgen spant heel zijn ribbenkast aan drukt hierbij zijn rug weg om de shop op te vangen en minder pijnlijk te voelen in zijn buikregio. Echter de spanning in de rug loopt op, gaat niet meer weg en word pijnlijk.

 

6 Het paard vertrouwt de ruiterhand niet genoeg. We weten allemaal dat het paard opgewarmd moet worden echter tussen de tijd nemen en de tijd gunnen zit nog wel verschil. Dus we gaan letterlijk het paard een handje helpen in de verbinding. We maken het contact sterker en gaan hem doorpakken. Het paard ervaart dit als onprettig spant zijn onderhals aan trekt zijn rug hol. De mond word hard en sterk. De rug word pijnlijk en zeer hard.

 

7 de aard van het beestje kan natuurlijk ook aan de grondslag liggen. Het paard is een vluchtdier en afhankelijk van zijn zelfvertrouwen in de wereld. Gaat hij op zijn manier reageren op prikkels van buitenaf. Sommige paarden zijn vlug en snel overprikkeld wat stress veroorzaakt en de spanning peil snel de hoogte in stuurt. Op regelmatige basis ondersteuning geven in het herstelproces ter ondersteuning van de ontspanning is hier onmisbaar.

 

8 De winter mogen we zeker niet onderschatten. Het is koud guur weer. En ondanks dat de paarden een wintervacht ontwikkelen gaan ze toch instinctief ervoor zorgen dat ze zo min mogelijk warmte verliezen. Waarbij ze vaak in mekaar gedoken gaan staan vaak tegen de wind in met hun kont. En veel minder gaan bewegen. De beweeglijkheid van de spieren gaat heel snel achteruit bij koude en paarden zullen in de winter dus veel stijver zijn dan in de zomer wanneer de zonnestralen het lichaam lekker warm houd.

 

9 Huisvesting kan ook nog heel veel roet in het eten gooien. Wanneer een paard in een kudde terecht komt waar ze zich niet prettig voelt en ze constant nagezeten word. Ervaart ze veel stress door de overige paarden en moet ze heel vaak kort en snel op de vlucht slaan doordat ze haar plaats moet afstaan. Rust in de kudde geeft rust voor de paarden.

 

10 De omgang tussen ruiter en paard. Ik denk dat iedereen weet dat je met paarden geduldig moet zijn en de kalmte moet bewaren. Maar we zijn allemaal mensen en ook wij ervaren elke dag prikkels waarbij we zelf overprikkeld geraken en vaak helemaal niet in de gaten hebben hoe gejaagd we zijn. Terwijl we denken dat we rustig zijn. De paarden pikken dit meteen op. En ruiken onze adrenaline en zijn meteen al alerter in onze nabijheid want er zou toch zomaar meteen wat kunnen gebeuren. Ajaa want baas je straalt het zelf uit.

 

Kun je de spierspanning dan altijd voorkomen?

 Nee helemaal niet. Maar probeer toch de balans te behouden tussen spanning en ontspanning. En zorg dat de ontspanning voor 70 % van de tijd aanwezig is. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat het paard met regelmaat volledig word los gemaakt met een sportmassage die ervoor zorgt dat de spieren weer in conditie komen en beter doorbloed geraken. En train hier ook op. Als je weet dat je paard gemakkelijk spanning opbouwt ga dan met de prikkel aan de slag. Zodat het paard leer dat hij wel iets spannend mag vinden maar dat het antwoord altijd rustig blijven is.

Gisteren hebben we de kaap van 40 graden gehaald.
Na een rond vraag of het nog lukt om de paarden uit de brandende zon te houden. Hoor ik dat iedereen flink zijn best doet. Sommige gaan meermaals per dag naar hun paard om ze te koelen en verfrissing aan te bieden. Wat hebben paardenmensen toch een groot hart voor hun viervoeters.

Ergens op facebook kwam ik een bericht tegen over een bezorgde eigenaar waarbij haar kleine pony dus in hitteshock gegaan was. En de dierenarts ter hulp is geschoten. Gelukkig kreeg ze het snel onder controle.
En je moet weten dit is dus niet eens wanneer het paard gereden werd. Maar overkwam de pony overdag op de wei met schaduw.

Wat gebeurd er in het lichaam dan precies. De normale lichaamstemperatuur zit meestal rond de 37 graden. Echter wanneer hij oploopt richting de 41. Dan word het gevaarlijk. Omdat de temperatuur in de spieren wel oploopt tot 43 graden wat ervoor zorgt dat de eiwitten in de spieren beginnen te stollen letterlijk gekookt worden. Denk aan een gepocheerd ei waarvan het eiwit niet meer vloeibaar word. Zeer gevaarlijk en pijnlijk dus. Ook de nieren kunnen acuut nierfalen krijgen.

Het is dus belangrijk dat paarden goed moeten blijven drinken omdat het bloed als inwendige koelvloeistof de warmte van organen en spieren naar het lichaamsoppervlak transporteert, wanneer het paard stillaan uitdroogt word het bloed dus dikker stroomt het minder goed en moet het hart harder gaan werken wat ook weer energie vraagt.

Ook de hersenen kunnen beschadigt geraken vanaf een temperatuur van 41 graden. In de hersenen zit in feite een thermostaat die de temperatuur goed bewaakt en regelt. Tot 38 graden blijven alle lichaamsfuncties goed werken. Word de temperatuur hoger dan schakelt hij de koelvloeistof in waarbij de bloedvaten verder worden opengezet en de zweetproductie op gang komt.
Als de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheidsgraad niet te hoog zijn dan kan het lichaam dit prima aan. Zijn de temperaturen aan de extreme kant zoals deze dagen dan is de kans dus veel groter op hitteshock. En moeten we zo snel mogelijk helpen het paard te verkoelen.

Door het overmatig zweten om de hitte af te voeren verliest het paard dus veel vocht en veel zout. Waardoor tekorten ontstaan en ontbreekt het dorstgevoel bij het paard terwijl het eigenlijk dringend vocht zou moeten aanvullen.
Het gevaarlijkste is zelfs dat paarden die moeite hebben met zweten ook in hitteshock kunnen geraken.

Het is dus van belang om je paard verkoeling te bieden. Elektrolyten te geven wanneer het overmatig zweet. Toegang tot een Zoutsteen en minerale blok is ook geen overbodige luxe.

Als ik mijn gevoel volg dan train ik mijn paard niet boven de 28 graden. Wel op normale dagen maar dan s ’ochtends en s ’avonds.
Maar + 30 + 32 vind ik het risico op een hitteschok te groot. Ook al regelt hij zijn temperatuur dan zelf nog. Ik wil de nodige energie sparen voor het heetst van de dag dat de thermometer het ook nog geregeld krijgt.