Ik ben de laatste dagen druk druk dat het me er soms zelfs bij inschiet om nieuwe facebook posts te schrijven. En ik vind het eigenlijk altijd wel heel erg leuk om te doen. In begin 2 j geleden vond ik het heel erg moeilijk en wist ik vaak helemaal niet hoe ik eraan moest beginnen.
Maar ik rij nu al meer dan een jaar niet meer. En toch helpt het mij om mijn coördinatie up to date te houden. Want 2 weken terug mocht ik plaats nemen op de rug van een zeer leuke Ijslander en ik kon er zo mee weg rijden. En ik had ook helemaal niet het idee dat ik een black out had zoals vroeger.
Ik kon lekker voelen en aanvullen waar nodig was. Heerlijk! En dat omdat schrijven mij hierbij helpt.
Ik zit misschien dus niet op mijn paard en in praktijk loop ik er meer naast. 😊 Maar in mijn hoofd is het als de dag van gisteren.  Ook dat kun je blijven trainen blijkt.
Vorig weekend mocht ik een workshop gaan geven bij zeer gemotiveerde dames die wel een stok achter de deur konden gebruiken. Ze wilden graag een duidelijke houvast waarmee ze stap voor stap kunnen groeien, leren en de conditie van het paard verbeteren.
En daar wist ik wel raad mee. Dus gingen we kijken hoe wat waar en wanneer.
De geheimen om echt verandering te brengen is een DOEL STELLEN. En dat doel stellen dat hadden ze al.
Maar om daar te geraken heb je ook nog een PLAN nodig.
Een goed plan houd rekening met hoeveel tijd je kunt besteden wanneer je wel en niet kunt en hoeveel trainingen een bepaalde conditie nodig heeft.
Het enige dat je dan nog hoeft te doen is variatie toe te voegen zodat het niet saai word en je alles kunt trainen.
Lenigheid, conditie , kracht, uithoudingsvermogen.
Het resultaat is dat je paard beter gaat bewegen, sterker word en soepeler.
Het volgende dat je moet doen is GET TO WORK je zult het toch moeten doen. Ongeacht of het koud is, donker, je moe bent en geen zin hebt. Maar dat laatste verdwijnt sowieso. Als je een week of 5 verder bent. En je geraakt in het ritme dan begin je het verschil duidelijk te voelen en word het gemakkelijker en dan wil jet niet meer los laten. Dan garandeer ik je nu al.
Dat is waar je AAN DE GANG MOET BLIJVEN.
Want dat brengt je uiteindelijk bij je doel.
Zal het gemakkelijk gaan ? Nee dat kan ik je al zeggen.
Maar je maakt elke keer een kleine stap voorwaarts.
En succes of conditie komt niet vanzelf op je pad je moet ervoor gaan om het te kunnen halen.
En als je dan terug kijkt waarvan je komt wees dan maar apentrots.
Herken jij dit ook?
Wil jij ook graag een stok achter de deur? Ik kan je ermee helpen het doel moet je zelf stellen maar ik kom graag je plan je route mee uitstippelen. En je krijgt een berg aan oefeningen van me.
Het staat nog niet op mijn website maar het zit wel in de mogelijkheden.
Als ik tijd vind voeg ik het gauw toe. Mocht je interesse hebben laat het mij dan even weten

Je hebt vanochtend een les gereden en tijdens de les gaat het altijd een stuk beter. Jij kan uitvoeren en de hulpen geven hoe ze bedoeld zijn. En een extra paar ogen in de rijbaan helpt je daarbij. De volgende training stap je met dezelfde intentie op je paard echter de uitvoering komt nog niet eens in de buurt van je les.

Herken je dat gevoel?

Vreselijk irritant. En probeer dan nog maar eens je emoties te bedwingen en neutraal te houden. Want je wil het zo graag goed doen en je bakt er niets van.
Het word nog erger als je 1,5 week niets gedaan hebt. Dan is je geheugen en je motoriek helemaal een zeef.
Hoe komt het toch dat het zo lang duurt voor een handeling erin gebakken zit en het als vanzelf gaat?
Wel volgens de statistieken hebben wij als mens ongeveer 1000 uren nodig om ons op je gemak te voelen in het zadel. En heeft het paard er 300 uren nodig om zich op zijn gemak te voelen met een ruiter op zijn rug.
Als je weet dat er 365 dagen in een jaar zitten en een ideale training maar 45 min duurt. En we zelfs niet elke dag rijden maar hooguit een keer of 4 per week.
Dan hoef ik je niet uit te leggen dat het gewoon moeilijk is om goed te leren rijden en dat er veel tijd in kruipt. Zeker als je maar 1 paard hebt. En we zijn er nog zuinig op ook.
Een gouden tip die mij al zoveel heeft geholpen. Zelfs op de dag van vandaag nog.
Elke keer als ik een les heb gehad schrijf ik elke minuut elke gevoel elke beweging die ik voelde en kon verbeteren op in een soort dagboek en het helpt mij ontzettend veel wanneer ik wil gaan rijden als mijn black out optreed. Om terug in het gevoel te zitten en te memoriseren welke dingen je kunt verwachten en hoe je ze zelfstandig oppakt.
Tuurlijk stap, draf en galop die bewegingen die zijn heel goed eigen. Zeker als je al zoveel jaren rijd. Dat verleer je niet meer.
Maar het zijn alle verdere kleine details die vaak niet zichtbaar maar wel voelbaar zijn die je zo weer kwijt bent.
Als ik mijn lesboeken opnieuw raadpleeg en doorneem dan denk ik altijd aja zo ging het ook alweer.
Van onschatbare waarde zijn ze. En weet je waarom?
Omdat je ze zelf hebt geschreven. Je hebt in je eigen woorden beschreven hoeveel je nodig hebt, hoe lang, hoe kort, hoe zacht je moet, hoeveel druk je mag.
En alleen jij begrijpt dat. En je hersenen zitten meteen in het gevoel omdat het helemaal van jou is.
Dus binnenkort is het Sinterklaas. Ik zou een mooi groot en dik boek vragen en meteen beginnen schrijven.
En op de voorlaatste pagina schreef ik altijd een brief naar mezelf. Mijn diepste wens, mijn grootste droom, mijn doel.
En aangezien ik toch wel een tijdje met mijn boek deed. Als ik dan bijna bij de laatste pagina kwam was ik natuurlijk alweer vergeten wat ik toentertijd had geschreven.
Maar was het wel fijn terug lezen.
Ik kreeg afgelopen week zin om weer te gaan challengen 😊
Heb je het al meegekregen op facebook?
Ja ik vond het vorig jaar erg leuk om te doen en jullie hierbij te helpen. En alleen al door eraan te denken krijg ik er alweer zin in. Echter mijn doel voor dit jaar is om nog meer mensen te bereiken en ervoor te zorgen dat iedereen kan werken aan het ideale Rijpaard. Want zeg nu zelf.
We doen elke dag zo ons best voor ons paard met de beste intenties, als daar geen super fijne samenwerking uit voortvloeit dan weet ik het ook niet meer.
Dus het idee ontstond en de challenge zal zijn in 5 stappen het ideale Rijpaard.
Want een goede samenwerking tussen ruiter en paard is een veilig en betrouwbaar paard waar je heel veel plezier mee kunt beleven.
Iedereen mag en kan GRATIS deelnemen.
Je hoeft je enkel tijdig in te schrijven. En de challenge zal 5 dagen duren en weer doorgaan in de kerstvakantie.
Maandag ochtend 23 December starten we tot Vrijdag 27 December.

https://spiereninconditie.activehosted.com/f/82

En mocht je nog vriendinnen hebben die het verdienen om een ideaal Rijpaard te hebben. Maak ze dan maar attent op de challenge hoe meer zielen hoe meer vreugde.
Tis misschien wel heel erg miezerig herfstweer maar dat belet niet om nu al leuke plannen te gaan maken voor het voorjaar. En dat kan ik alleen maar toejuichen.
Omdat een gewaarschuwd man of vrouw in ons geval er 2 waard is. 😊
En waar wil ik naar toe.
2 Weken geleden kreeg ik van een amazone die altijd het beste voor heeft met haar paard de volgende vraag.
“Ik wil graag in de lente naar de zee, hoe moet ik dit nu goed voorbereiden?
Want het is nu winter en dat maakt het veel lastiger om je paard te gymmen en beweging te geven.
Maar ik wil ook niet mijn paard in april uit de wei halen, opzadelen en over het strand gaan scheuren.
Want dan weet ik dat ik geheid een blessure kan oplopen. En ik wil juist zuinig zijn op mijn paard.”
Ik moest daar toch even over nadenken.
Hoe ik het zelf zou oppakken? Want vaak denken we over buitenrijden niet erg na. Maar een rit naar het strand is eigenlijk best wel pittig zelfs als je veel stapt.
Het strand bestaat uit mul zand wat een grote belasting voor de spieren en ligamenten kan zijn. Zeker als ze strakke weitjes gewend zijn. En ik hoor je al denken maar je kan toch rijden in natte zand! Dat klopt en als het kan zou ik daar ook voor kiezen. Maar je hebt altijd eb en vloed. En het kan zomaar zijn dat je op de terugweg van het strand verplicht in het losse gedeelte moet stappen vanwege de vloed. Zeg ik dat goed ? Ik bedoel hoog water.😊
Je begrijpt me wel.
Maar als ik terug denk aan mijn strandritten hebben we dat dus wel voor gehad.
Dus je kan maar beter goed voorbereid zijn.
En hoe bereid je de conditie van je paard nu voor?
Als je 12 weken van te voren begint dan heb je ruim de tijd om je paard klaar te stomen om veilig een strandrit te gaan maken.
En zeker in begin hoeft het nog niet heel veel tijd te kosten. Zeker in begin is het belangrijkste dat je routine gaat opbouwen. Dat je 12 weken lang routine gaat vast houden en dat je naar een doel traint.
D.w.z. dat je een concreet plan zal moeten maken. Die je houvast geeft en je een duidelijke opbouw geeft. Het plan wat betreft routine, je gaat niet zeggen ik ga de eerste 3 weken 3 dagen per week trainen. Nee je gaat zeggen bijv. Op maandag, woensdag en zaterdag ga ik trainen. En schrijf dan ook op wat je gaat trainen.
Conditie training waarbij je gaat werken aan het uithoudingsvermogen of krachttraining waarbij je werkt aan houding en souplesse.
Het strand daar ga je niet naar toe om een uurtje te rijden. Vaak gaan we dan toch een rit maken tussen de 2 a 4 uur. En ik spreek uit ervaring de tijd vliegt daar. Dus je gaat je paard voorbereiden om uithoudingsvermogen te kweken. Om jou 4 uur te kunnen dragen.
Verder ga je geen 4 u met een lange teugel rijden want dat is funest voor de paardenrug. Als jij 4 u op de rug doorbrengt en je paard beweegt 4 u lang met een verticale hals omdat hij de ogen uit zijn hoofd kijkt op het strand.
Dan zal je paard ongetwijfeld pijnlijke rugspieren krijgen naderhand.
We willen op zijn minst een aangename zachte contact teugel en het hoofd moet een voorwaarts neerwaartse tendens houden. Horizontaal is voldoende
Hier zul je dus minimaal basis dressuur oefeningen voor moeten doen. Zodat het paard zijn buikspieren aanspant en zijn rug mooi op lengte brengt. Tijdens de strandrit wissel je de houding af tussen voorwaarts neerwaarts en lange teugel.
Voor beide geldt bouw het rustig op. In alle trainingen neem de tijd voor een goede warming up en een rustige cooling down. De warming up zorgt ervoor dat de gewrichten en spieren rustig aan worden klaar gemaakt voor fysieke inspanningen en de cooling down zorgt ervoor dat de spieren weer op lengte kunnen komen, volledig ontspannen en alle afvalstoffen kunnen afvloeien.
Supercompensatie zorgt ervoor dat het lichaam na een training weer hersteld en een beetje beter dan voorheen. Doe je hier niets mee dan breekt de conditie die je had opgebouwd weer af. Bouw je hier op verder dan gaat je paard steeds in betere vorm komen.
Daarom is het belangrijk om conditie training en krachttraining goed af te wisselen. Zodat het lichaam de tijd heeft om te herstellen en de spierstructuren niet overbelast worden.
En doordat je een concreet plan maakt aan het begin van je 12 weken zie je niets over het hoofd en word je paard steeds sterker.
En hou je paard goed in de gaten. Hoe is zijn spierspanning in de bovenlijn? Naarmate de conditie verbeterd. Hoe is het beenwerk? Heeft hij mooi en dun beenwerk?
Het is belangrijk dat je van te voren elk bultje kuiltje elke cm van je paard op je netvlies zit alvorens je de rit gaat maken.
Na de strandrit word het heel belangrijk om je paard opnieuw goed te onderzoeken. Meteen na de rit en daarna 12 u later weer om zeker geen afwijkingen over het hoofd te zien. En de juiste na verzorging te kunnen geven die het paard op dat moment nodig heeft.
Week 1 tot en met week 4
zorg je dat je minimaal 3 x week minimaal 35 min traint
wissel af met:
– conditie training waarvan 12 min warming up en 12 min cooling down waarvan enkele malen aandraven +/- 11 min in totaal.
Wissel af met korte blokjes draf/stap/draf/stap 1+1+1+1…. 2+2+2+2….. 3+3+3+3…. Voor de conditie training.
– En voor de krachttraining 35 min waarvan 12 min warming up/losrijden 11min/12 min cooling down
Week 5 tot en met week 8
zorg je dat je minimaal 3xweek minimaal 40 min traint
wissel af met :
– conditietraining waarvan 12 min warming up en 12 min cooling down waarvan enkele malen aandraven+ galop +/- 16 min in totaal.
Wissel af met korte blokjes draf/stap/draf/stap/ draf/galop 1+1+1+1…. 2+2+2+2….. 3+3+3+3…. Voor de conditie training.
– En voor de krachttraining 42 min waarvan 12 min warming up/losrijden 8min draf – galop /5min lange teugel/ 5 uitrijden/ 12 min cooling down
– En 1x/week 15 min stap aan de hand of onder het zadel.
Week 9 tot en met week 11
zorg je dat je minimaal 3xweek minimaal 45 min traint
wissel af met:
– conditietraining waarvan 12 min warming up en 12 min cooling down waarvan enkele malen aandraven en galop +/- 16 min in totaal.
Wissel af met korte blokjes draf/stap/draf/stap/ galop 1+1+1+1…. 2+2+2+2….. 3+3+3+3…. Voor de conditie training.
– En voor de krachttraining 45 min waarvan 12 min warming up/losrijden 10 min draf-galop /5min lange teugel/ 6 uitrijden/ 12 min cooling down
-En 1x/week 15 min stap aan de hand of onder het zadel.
Week 12 ga je rustig aan doen.
3x in de week conditie /kracht training doen van 35 min zodat je paard fit en soepel is om de rit aan de zee te rijden.
Probeer in tussentijd ook verschillende ondergronden te betreden met je paard.
Zodat je paard zijn coördinatie en benen goed in balans kan krijgen.
Dit trainingsschema is geen waarheid. Maar een hulpmiddel om je op weg te helpen. Pas het aan waar nodig. En luister goed naar je paard.
Eventueel als je merkt op het strand dat je paard het toch vermoeiender vind dan dat jij had ingeschat kun je nog altijd een stuk aan de hand stappen.
Echter houd er rekening mee dat paarden op het strand veel fitter en vaak heter zijn.
Wees voorzichtig als je door de zandbanken gaat scheuren. Doe het liefst in zeer ondiep water zodat je voegtijdig kuilen kunt zien. Alvorens ze erin kunnen struikelen. Wanneer je in een diepere bank terecht komt ga je merken dat je paard een piaffe achtige draf gaat maken. Heel leuk om te voelen. Goed om even te trainen. Maar eigenlijk niet tijdens deze rit. Het is namelijk erg vermoeiend. En het mulle zand ook nog eens.
Ga niet galopperen in het klapzand om peesblessures te voorkomen. Maar kies hiervoor de natte stevige stroken uit. Het is juist goed om je paard eens lekker open te trekken voor het SI gewricht optimaal te stretchen. Echter de volgende dag grote kans dat je paard stijf gaat zijn. Dus probeer in de weken hiervoor lange rechte stukken geregeld uptempo door te galopperen.
En als nazorg benen goed afspoelen en de rugspieren warm houden. En het zoute water heelt alle wondjes die er mochten zitten.

 

Ik wens je heel veel plezier op je strandrit. Als je het nog nooit gedaan hebt. Is het een beetje als een grote speeltuin. De branding , de zandbanken, sprintje trekken, genieten van de vrijheid. Zalig om te doen ik kan het iedereen aanraden.