Ik kocht mijn eerste paard en mijn grote droom was vanaf het eerste moment goed leren paardrijden. En daar week ik onder geen bedding vanaf. Wekelijks had ik privéles en volgde ik exact wat me werd geleerd. Wat ik voelde was dat mijn paard ondanks alle lessen die ik volgde moeite bleef hebben met buigen, niet soepel was en maar met moeite voorwaarts liep. Het leek wel of de handrem erop zat. Maar mijn motto was altijd, als ik maar goed mijn best doe word het vanzelf beter en het hoort bij het leerproces.
Eerlijk is eerlijk het frustreerde me vaak genoeg en ik dacht meer dan eens ligt het nu aan mij of ligt het nu aan mijn paard?

Ik ging op zoek naar kennis en heb inmiddels een bibliotheek vol met boeken maar nog steeds geen antwoorden hoe komt het dat mijn paard moeite heeft met buigen en soepel zijn en waarom loopt hij met korte pasjes en mist hij souplesse? Helaas vond ik in de boeken hierover geen antwoord.

Tot ik me ging verdiepen in de biomechanica, dé beweging van het paard. Ik ontdekte hoe spieren samenwerken en vooral welke typische problemen er in de bespiering vaak plaats vind. Maar ik leerde ook hoe ik het bewegingsproces en herstelproces bij paarden kan ondersteunen, verbeteren en in conditie moet houden. Zodat het paard vrij blijft bewegen zonder ongemak.
Veel beter kan ontspannen, soepeler en beter buigt.

Tijdens al die lessen die ik ooit al had gevolgd was er nochtans niemand die mij hier ooit op had gewezen. Hoe kan dit nu dacht ik telkens?

Als iemand mij ooit eerder had verteld dat wanneer je naast het trainen van je paard je ook moet zorgen dat je paard regelmatig ondersteuning nodig heeft om zijn spieren in conditie te houden. Dan had ik niet zoveel struggles ervaren in mijn leerproces als voorheen.
Inmiddels besef ik nu dat een instructeur je leert rijden.
En dat een therapeut je leert.
Hoe houden we het paard gezond en bewegelijk tijdens training?
En als je die 2 samen combineert ligt je droom binnen handbereik.

Mijn visie is eigenlijk heel simpel.
Je paard doet alles voor je onder welke omstandigheden dan ook. Maar als jij met je paard op een fijne manier wil rijden en dat hij licht en soepel blijft bewegen. Dan mag er in je management zeker niet ontbreken, ondersteuning in het herstelproces die de spieren in conditie houden en ervoor zorgen dat het paard vrij blijft van blokkades en bewegingsbeperkingen en nog een belangrijke een bewust trainingsplan. En dan heb je alle ingrediënten in huis om je paard gezond te houden in trainingen en samen héél erg ver te geraken.

Het bracht mij en Sky heel wat logica in ieder geval. De massages hielpen Sky om de opgelopen spanning weer los te laten en hierdoor een bewegelijke wervelkolom te behouden. En ik stapte voortaan met een duidelijk trainingsplan in mijn hoofd op mijn paard.
Ik werkte mijn trainingsblokken altijd netjes uit. En hierdoor werd Sky soepeler en buigzamer met de dag. De eerste 3 a 4 weken waren het moeilijkst. Je moet in je ritme komen. Je moet uitdokteren welke tijd je wanneer kan claimen om te trainen in alle drukte van de dagdagelijkse bezigheden en soms zijn er momenten dat je echt geen zin hebt.

Want je kunt je nog niet echt gaan optrekken aan de resultaten omdat je nog maar net begonnen bent.
Maaaaaar ik kan je verzekeren eens je hierdoor geraakt en je hebt je ritme gevonden.
Dan voel je dat je paard soepeler is geworden en beter begint te buigen en hierdoor actiever reageert dan voorheen omdat je super consequent bent geworden op meerdere vlakken.
Je voelt dan dat zijn conditie erg verbeterd is en dan wil je het echt niet meer los laten.

Wat je nog niet wist maar,
Als je mij zou kennen zou je weten dat.

Ik enthousiast ben weer of geen weer. En dat ik een hoop ezelsbruggetjes heb om aan de gang te blijven met mijn paard.

Als ik een doel in mijn hoofd heb, ik vastberaden ben om er te geraken. En zet ik alles op alles om er te geraken.
Ik heel veel geduld heb en hoe moeilijk een situatie ook wel is, het altijd weet om te buigen door te denken in mogelijkheden.
 Mijn paard alles voor me betekend en het gewoon goed moet zijn. Het is dan ook mijn grootste passie en alles in mijn leven draait om paard het word nooit saai.
 Mijn hart op mijn tong ligt.
♥ Ik nooit kies voor de makkelijkste weg omdat uitdagingen zorgen voor je innerlijke groei.
♥ Ik voor mijn huidige paard helemaal alleen naar Ierland reisde, ik links moest reizen en dat ik tegen alle meningen in mijn hart volgde omdat Paddy mijn hart had gestolen en het geen toeval was.
 Ik een 2 de passie heb, een Akita die Kito noemt en ik samen met mijn beer de mooiste wandelroutes in de Benelux opzoek.

 

Your Horse doesn’t care how much you know until he knows how much you care

Download nu de volledig gratis Waardevolle checklist!

Succesvol je paard in conditie houden is geen toeval. Daar gaat een heel plan aan vooraf.

En toch als je eenmaal weet wat de rode draad is om het vast te houden dan is het voor iedereen haalbaar. Check of jij alles in huis hebt met de checklist.

Want elk detail telt!

Download hier de checklist